24.07.2014 19:57:03Последен член: bai_ivan
Страници: [1]   Надолу
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
Автор Тема: Листериоза и бременност  (Прочетена 4636 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
samorasliche
наш човек
**
Репутация +0/-0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1436
Когато мълчанието говори,вслушай се,за да чуеш...

« -: 06.10.2006 09:50:08 »

Листериоза и бременност - какъв е риска?

 Когато една жена е бременна, нормално е тя да е загрижена за собственото си здраве и това на нероденото си дете. Здравословна диета, поемане на повече течности, прием на витамини преди бременността са важни за здравето на бременната жена и нейното бебе. Качеството и надеждността на храната също е много важно. Информацията в тази статия ще ви помогне при вземането на решение каква храна да изберете и как да я приготвите, така че тя да е здравословна за вас и вашето семейство.

Понякога ни става лошо от храната, която сме приели. Храните, съдържащи вредни бактерии, могат да предизвикат сериозни проблеми. Един от видовете бактерия- Listeria monocytogenes - може да причини заболяване, наречено листериоза. Центровете по превенция и контрол на инфекциите са изчислили, че всяка година около 2 500 души сериозно пострадват от листериоза в САЩ. Един от всеки пет сериозно засегнати умира. Листериозата може да бъде особено опасна за бременните жени и неродените им деца. Инфекциите, предадени чрез храната и причинени от листерия при бременните жени, можгат да доведат до преждевременно раждане, аборт, раждане на мъртво дете или остри инфекции или смърт при новороденото дете.

Какво представлява листерията?

Листерията е вид бактерия, която се открива навсякъде в почвата, подземните води и растенията. Зеленчуците могат да се заразят от почвата или от натуралните торове. Животните и хората могат да пренасят листерията в телата си без да се разболяват. Микроорганизмът е бил открит както в различни сурови храни-меса и зеленчуци, така и в обработени храни, които са заразени след обработката-студени месни деликатеси, меки сирена. Повечето инфекции при хората се получават от приемането на заразени храни.

Повечето хора не са под заплаха от листериоза. Но някои групи хора попадат в рисковата група, защото са по възприемчиви към листериозата. Освен бременните жени и неродените им деца и новородените, в групата са и възрастните хора, хора със занижена имунна система след лечение на рак, СПИН, диабет, бъбречни заболявания и други. Хората от тази рискова група могат да сведат риска да се инфектират с листериоза до минимум, като спазват някои правила при приготвянето и съхранението на храната си.

Защо листериозата е особено опасна за бременната и бебето?

Хормоналните промени по време на бременността карат имунната система на жената да отслабне и тя става по-податлива на листериозата. Според Центъра за превенция и контрол на инфекциите, вероятността бременна жена да се инфектира от листериоза е около 20 пъти по-голяма отколкото при друг възрастен здрав индивид. На практика една трета от случаите на листериоза са регистрирани при бременни жени. Листериозата може да се предаде на плода чрез плацентата дори и ако майката не показва никакви признаци на инфекция. Това може да доведе до преждевременно раждане, аборт, раждане на мъртво дете, увреждания и инфектиране на новороденото.

Предава ли се листериозата чрез майчината кърма?

Теоретична вероятност за предаването на Listeria monocytogenes чрез кърмата съществува, но тя не е доказана до сега.

Как мога да разбера, че съм инфектиран с листериоза?

Симптомите на листериозата могат да се появят едва след няколко дни, дори седмици, след заразяването и могат да бъдат съвсем леки, вие може даже да не разберете, че сте инфектирани. Ето защо е особено важно да сте предварително внимателни с храната, която приемате при бременност.

При бременната жена листериозата може да протече със симптомите на грип, с внезапна температура, втрисане, болка в мускулите, диария или раздразнен стомах. Силата на симптомите може да варира. Ако инфекцията премине към нервната система, симптомите могат да включват главоболие, схванат врат, объркване, загуба на равновесие или конвулсии. Ако имате подобни симптоми, обърнете се към лекаря си. За да се уточни дали става въпрос за листериоза се прави кръвен тест.

Как се лекува листериозата?

По време на бременност жената се третира с антибиотици срещу листерия. В повечето случаи, антибиотиците предотвратяват инфекцията на плода или новороденото. Антибиотици се дават също и на бебета, родени с листериоза.

Какво мога да направя за да избегна листериозата?

Съвети за бременни жени и други хора в рисковата група:

 Не консумирайте хот-дог, месо от консерва, деликатесни меса преди да ги преварите!

 Не консумирайте меки сирена от типа на "фета", "бри", "камамбер", синьо сирене, мексикански сирена от типа "queso blanco fresco". Твърдите сирена, полумеки сирена като "моцарела", пастьоризирани сирена, топено сирене, крема сирене и "котидж" сирене могат да бъдат консумирани без проблем!

 Не консумирайте пресни пастети от месо. Консервираните и тези, които могат да издържат дълго, могат да се приемат!

 Не консумирайте пушени риби-сьомга, бяла риба, пъстърва, треска, тон и скумрия, и морски деликатеси от хладилник, освен ако те не са приготвени на огън. Риба в консерва като тон и сьомга, или такава, която е специално преработена за издържливост, може да се консумира!

 Не пийте сурово, непастьоризирано прясно мляко и не яжте храна, приготвена с непастьоризирано мляко.http://www.zachatie.org/images/blue_dot.gif  Обработвайте добре на огън сурови пилешки, телешки, свински меса!

 Отделяйте суровото месо, пилешко, риба от зеленчуците и сготвените вече ястия!

 Измивайте ръцете, ножовете и дъската за рязане след като сте обработвали сурови храни!

 Измивайте много добре суровите зеленчуци преди консумация!

Какво още може да се направи?

Листерията живее дори при 4 градуса по Целзий!

 Консумирайте пресните храни или сготвените храни колкото се може по-рано!

 Почиствайте хладилниците си регулярно!

 Използвайте хладилен термометър, за да сте убедени, че температурата в хладилника е под 4 градуса по Целзий!

Какво да правя, ако съм консумирал заразена храна?

Ако сте приели заразена храна, но нямате никакви симптоми, според повечето експерти нямате нужда от тестване или лечение дори и ако сте бременна. И въпреки това трябва да информирате лекаря си, ако знаете, че сте яли заразена храна и сте бременна и в рамките на 2 месеца имате симптоми, подобни на тези при грипа.
 / Мисля, че статията би била изключително полезна на нашите бременни момичета - източникът е www.zachatie.org /

Активен



Невидима
спящ на клавиатурата
****
Репутация +1/-0
Неактивен Неактивен
Публикации: 5345

Re: Листериоза и бременност
« Отговор #1 -: 06.10.2006 10:12:20 »

Благодаря ти, на мене ми беше полезна!  :kissi:
Аз си мислех дали има темичка за храните, които приемаме през бременността, за това какво ни се яде и какво не, какво е полезно и т.н.
Аз лично наблягам на сокове с витамини и повечко вода, плодове също, зеленчуци, мисля, че това е най-полезно за бебето  :new78:
Активен

Когато мислеше, че не те гледам, аз те погледнах и исках да ти кажа “Благодаря!” за всички онези неща, които видях, когато ти си мислеше, че не те гледам...
balmy
плямпало, ама се трае
***
Репутация +0/-0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 3503

Re: Листериоза и бременност
« Отговор #2 -: 06.10.2006 15:15:32 »

Искам само да пояснч, понеже мен ме снабдиха с тази статия на консултацията: фета сирене е българското бяло сирене... Не се съмнявам в достоверността, но не вярвам, че българския народ се е лишавал от сиренце през вековете, пък нищо ни няма.

Аз внимавам с рибите, но без сирене не мога!
Активен


Ekaterina
Рекламодател
плямпало, ама се трае
*****
Репутация +0/-0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 2220

WWW
Re: Листериоза и бременност
« Отговор #3 -: 06.10.2006 16:01:30 »

Аз пък съм убедена, че сиренето дори е полезно...просто всичко с мярката си :biddrin:
Активен

samorasliche
наш човек
**
Репутация +0/-0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1436
Когато мълчанието говори,вслушай се,за да чуеш...

Re: Листериоза и бременност
« Отговор #4 -: 06.10.2006 16:03:17 »

Искам само да пояснч, понеже мен ме снабдиха с тази статия на консултацията: фета сирене е българското бяло сирене... Не се съмнявам в достоверността, но не вярвам, че българския народ се е лишавал от сиренце през вековете, пък нищо ни няма.

Аз внимавам с рибите, но без сирене не мога!

Балми, чела съм дискусии на момичета, пък и аз самата мисля,че нашето бяло саламурено сирено е различно от типа  фета... :new78:То и по опаковките си личи- когато е фета си пише тип фета....На нашето бяло саламурено нищо му няма и може спокойно да се яде :y36:
Активен



Chanel
Редактор
спящ на клавиатурата
*****
Репутация +0/-0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5860
няма невъзможни неща

Re: Листериоза и бременност
« Отговор #5 -: 06.10.2006 16:05:53 »

Извън България Фета е нарицателно за бяло саламурено сирене. Извинявам се за оффа
Активен

renni
плямпало, ама се трае
***
Репутация +0/-0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 2996
Нека да е лято!

Re: Листериоза и бременност
« Отговор #6 -: 06.10.2006 16:07:02 »

samorasliche,статията наистина е много полезна!Благодарим  :y36:
Активен



Ако една жена прави всичко за един мъж, значи го е родила.
Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните се колебаят!
samorasliche
наш човек
**
Репутация +0/-0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1436
Когато мълчанието говори,вслушай се,за да чуеш...

Re: Листериоза и бременност
« Отговор #7 -: 06.10.2006 16:11:39 »

Оххх, не знам - който както иска така да го приема- не искам да разпалвам дискусии, а само да съм полезна!!! :y09: :y10:За мен поне беше интересно и ново :y36:
Само,че наистина сиренето, което в Бг продават е различни вкусове- на някои опаковки пише тип Фета, с вкус като него е и сирене Дунавия, а бялото саламурено определено го различавам по вкус!!
Всъщност се чудя от кое по напред трябва да се пази 1 бременна жена :crazyeye:
Активен



balmy
плямпало, ама се трае
***
Репутация +0/-0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 3503

Re: Листериоза и бременност
« Отговор #8 -: 06.10.2006 16:49:20 »

Не съм искала да се разразява спор, а просто да насоча момичетата в България, просто аз преди да ида в чужбина не знаех, че там му казват на нашето сирене така. А като си бях в Бг останах с впечатлението, че на нашенското сирене на някои опаковки пише фета не защото е различно, а за да го разпознават чужденците и гърците по специално (понеже съм от тоя край за тях знам).
Активен


Страници: [1]   Нагоре
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
 
Отиди на: