29.07.2014 23:51:45Последен член: evgenieva
Svatbata.org » За всеки по нещо » Кулинарни изкушения »  (Модератор: Pepi)Технология за печене на кекс ? *Р*
Страници: [1]   Надолу
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
Автор Тема: Технология за печене на кекс ? *Р*  (Прочетена 31864 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
charming
дивак
плямпало, ама се трае
***
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 3171
Пловдив

WWW
« -: 15.11.2006 14:07:33 »

Кажете ми как печете кекса за да не стане на подметка ?
В предварително загрята фурна ли ? Ако да на колко градуса ?
Имам някакъв спомен, че първите 15мин. не се отваря фурната, но не съм сигурна. Има ли някакви тънкости и т.н.
Очаквам съветите ви и като направя кекса ще ви кажа за резултата.
« Последна редакция: 18.03.2008 14:21:00 от Moonbeam » Активен

http://smileys.svatbata.org/ - Усмивки
http://polezno.svatbata.org/ - Полезни статии
green
мушмурок
*
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Публикации: 402

Re: Технология за печене на кекс ?
« Отговор #1 -: 15.11.2006 14:13:21 »

charming, аз като пека кеск го слагам в леко загрята фурна 100 грагуса и тогава увеличавам температурата според рецептата. Прави се таза за да не спихне кекса докато загрее фурната, ако пък е много нагорещена когато го слагаш ще се запече и ще хване кора отгоре ,а вътре няма да се изпече.
Успех и да се похвалиш какво ще измайсториш :biddrin:
Активен
Chanel
Редактор
спящ на клавиатурата
*****
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5860
няма невъзможни неща

Re: Технология за печене на кекс ?
« Отговор #2 -: 15.11.2006 14:24:00 »

charming незнам каква фурна имаш, но задължително трявба да е загрята когато слагаш кекса.
Моята има 2 програми за печене- едната вентилаторна за сладки, а другата пече само отгоре за месо и риба. Та аз пека кекса на вентилаторната програма.Така се започва да се пече равномерно.
Активен

nia
Мисис Svatbata.org 2006 3 място
мушмурок
*
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Публикации: 170

Re: Технология за печене на кекс ?
« Отговор #3 -: 15.11.2006 14:33:06 »

Аз съ6то го пека на предварително загрята фурна -180 градуса,но без вентилатор за6тото така ми изгаря отгоре.Ако е панди6пан тестото не отваряй фурната преди да е по4ти готов(то май за вси4ки видове тесто се отнася) и ако фурната е много силно постепенно намаляй температурата,за6тото  6те спадне  и 6те се степа.
Активен
charming
дивак
плямпало, ама се трае
***
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 3171
Пловдив

WWW
Re: Технология за печене на кекс ?
« Отговор #4 -: 15.11.2006 14:49:16 »

Имам вентилатор, ама сега не разбрах с него или без него и колко нагрята да е фурната.
Активен

http://smileys.svatbata.org/ - Усмивки
http://polezno.svatbata.org/ - Полезни статии
nia
Мисис Svatbata.org 2006 3 място
мушмурок
*
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Публикации: 170

Re: Технология за печене на кекс ?
« Отговор #5 -: 15.11.2006 14:50:57 »

Аз 6те ти препоръ4ам без вентилатор на 180 градуса загрята фурна.
Активен
balmy
плямпало, ама се трае
***
Репутация 1
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 3503

Re: Технология за печене на кекс ?
« Отговор #6 -: 15.11.2006 16:09:20 »

Аз най-хубавия кекс в живота си съм правила на едновремешните електрически тенджери с реотан отгоре. Сипваш, слагаш капака и включваш. Никога не ми е спадал. Ако ти се намира пробвай  :emot2:
Не съм правила с години сега... :cry:
Активен


BuBs
наш човек
**
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1899
"От всички сериозни неща, бракът е най-смешното!"

Re: Технология за печене на кекс ?
« Отговор #7 -: 15.11.2006 16:29:52 »

Аз не отварям първите 15 мин., пека го в предварително загрята фурна - между 150 и 180о, а като сложа кекса пускам да пече само отдолу. След петнайсетте минути, пускам и отгоре и отдолу да пече!
Всъщност така правя и при питките, баниците.... като дам само отдолу, огъня подбира тестото нагоре, а после вече и отгоре като пусна да пече... и става екстра :mrgreen:!
Активен

... "Ако някоя сграда се срути, има ли значение, че е правена по талантлив чертеж?..."
elita
наш човек
**
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1109
Враца

Re: Технология за печене на кекс ?
« Отговор #8 -: 15.11.2006 18:25:59 »

Аз пък знам че фурната не се отваря изобщо. Даже като го изпека и изключа фурната я оставям 5 минутки и чак тогава го вадя. Мислех си че се слага в студена фурна, но явно греша  :new78: Хич ме няма по кексовете
Направи го без вентилатор и на загрята фурна пък после ще почерпиш и дано да стане  :y36: :cvete:
Активен



Коктейл
плямпало, ама се трае
***
Репутация -1
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 3074
"Не се вземай на сериозно! :-D "

Отн.: Технология за печене на кекс ? *Р*
« Отговор #9 -: 21.06.2009 09:28:26 »

Вчера правих кекс.......
Познатата,която ми даде рецептата ми каза да го сложа в студена фурна и тогава да включа на 200 градуса.Белтъците и желтъците ги разбивах отделно.Белтъците-на сняг.
Както и да е..Сложих кекса,надигна се идеааааалноо!2-3 пръста над формата.Пукна се,абе всичко ОК.
Моята позната ми каза като го изключа да не го вадя от фурната докато не изстине.Никакво отваряне от слагането в студена фурна до като изстине.
И.....спадна  :cry: Пак стана,вътре мек като памук,много сполучлив,но ако беше си останал така,както беше докато се печеше ......  :conf:
Защо така?  :new78:
Активен

kokona
плямпало, ама се трае
***
Репутация 2
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 3767

Отн.: Технология за печене на кекс ? *Р*
« Отговор #10 -: 21.06.2009 19:33:31 »

Едно време печах много кексове,ден през ден ядяхме всякакви видове.Та мисълта ми е,че винаги леко ми е спадал след като го извадя,но почти винаги си бяха с еднаква височина-според мен нормална и достатъчна.По високо никога.Е,предполагам с повечко материал ще стане! :mrgreen:
Та чудно ми е как разбра,че е готов!
Аз каквото и да пека,може и да пише,че не се отваря фурната,но и погачи да правя и не знам си още какво ,за което не трябва да излиза грам топлина,а все отварям,все проверявам,не мога иначе.
Та как ти обясни познатата?!Кога да разбереш,че е готов?То фурни различни,или на определена температура,точно определено време!А и някой фурни се включват и изключват,други не.Има ли разлика?
Активен

Коктейл
плямпало, ама се трае
***
Репутация -1
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 3074
"Не се вземай на сериозно! :-D "

Отн.: Технология за печене на кекс ? *Р*
« Отговор #11 -: 21.06.2009 21:49:31 »

Та чудно ми е как разбра,че е готов!
Ами който го може си го може  :mrgreen: :wink:
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
 
Отиди на: