30.07.2014 03:54:26Последен член: evgenieva
Svatbata.org » За всеки по нещо » Кулинарни изкушения »  (Модератор: Pepi)Рецепти за тенджера под налягане
Страници: [1]   Надолу
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
Автор Тема: Рецепти за тенджера под налягане  (Прочетена 69215 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Elfita
спящ на клавиатурата
****
Репутация 1
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5144
за Зизи ...... :(

WWW
« -: 29.01.2007 16:45:53 »

    Свинско месо

  Свински котлети със сос

  Продукти: 800 г свинско (филе),  100 г вино, парче целина, 1 морков, 1—2 глави лук,  1 чаша доматен сок или настъргани домати, 100 г бульон, няколко зърна черен пипер,  сол, дафинов лист, 10-12 малки лукчета, магданоз, брашно, олио.

  Нарежете  месото  на филийки,оваляйте ги в брашно и ги запържете в  загрятата  на  дъното  на тенджерата мазнина. Прибавете ситно  нарязани
лук след това моркова и целината, настъргани  на ренде. Задушете няколко минути и залейте с  виното  Като се поизпари, прибавете доматения сок
бульона,  изчистените лукчета, дафиновия лист и нарязания магданоз. Затворете тенджерата  и  варете 20 минути  сред завъртането  на вентила.

         Свински  котлети със сметана

  Продукти: 4 броя  котлети, 40 г олио (мас), 2 супени лъжици  доматено пюре, 3  супени лъжици сметана,  2 глави лук, сол, черен пипер.
Сгорещете мазнината  в тенджерата и запържете лука, нарязан  на  едро.  Размийте доматеното пюре в половин чаша топла  вода, прибавете към
него солта  и черния пипер и  изсипете всичко върху месото.  Затворете тенджерата  и варете  15 минути след завъртането на вентила.
  Охладете и  отворете тенджерата, извадете котлетите и ги наредете в затоплена  порцеланова чиния. Върнете тенджерата със соса от варенето на
огъня  и прибавете сметаната.  Бъркайте,  докато сместа заври.  С получения сос  залейте котлетите.
            

Свински котлети на пара

  Продукти: 4 броя котлети, 50 г олио (мас), 8 едри  картофа,  4 скилидки чесън, мащерка (чубрица), сол, черен пипер.

  Обелете  картофите  и ги  разрежете на две  по дължина. Затоплете  мазнината в  тенджерата  й наредете на дъното картофените половинки. Върху  всяка поставете по половин скилидка чесън и поръсете с мащерка  (чубрица). Най-отгоре наредете котлетите. Посолете и поръсете с черен пипер.
Затворете тенджерата и варете на слаб огън  15 минути след  завъртането на вентила. При поднасяне наредете картофите около котлетите.
  Ако  предпочитате, вместо  картофи на дъното  на тенджерата можете да сложите предварително сварено кисело зеле.
            
  
Свинско с ябълки

  Продукти: 1 кг свинско  (шол),  50 г олио (мас), 1 кг ябълки, сол, черен пипер.

  Загрейте добре  мазнината в  тенджерата,  сложете месото да  се зачерви от всички страни, посолете и поръсете с черен пипер. Затворете тенджерата и варете 20 минути  от завъртането на вентила.
  В  това  време  обелете  ябълките и издълбайте семенната част (така че ябълките да останат цели). Отворете  тенджерата, след като изтекат 20-т<
минути, наредете ябълките около месото и отново затворете  тенджерата. Оставете ястието да се вари още 10 минути след повторното завъртане  на вентила.
                

Свинско с мляко

  Продукти: / кг свинско,  80 г олио  (мас), 0,5 л прясно мляко, 100 г малки лукчета, 30 г  брашно, 1 дафинов лист, сол, черен пипер.

  На дъното на  тенджерата сгорещете половината от мазнината. Запържете  цялото  парче месо  до златисто от всички  страни  и  прибавете  изчисте
ншге лукчета.  Залейте с горещото мляко. Прибавете солта, черния пипер, дафиновия лист  и затворете тенджерата. Варете ястието 30  минути  след,
завъртането на вентила. Охладете  и отворете тенджерата.

  Затоплете останалите 40 г мазнина, запържете в нея брашното и разредете със сок от току-що свареното месо. Оставете да поври няколко минути, като внимавате да не загори.
  Извадете месото в затоплена чиния и го залейте със соса.


Свинско с  картофи
          

  Продукти: / кг свинско, 50 г олио (мас), 800 г картофи, 10 малки лукчета, сол, черен пипер, червен пипер, нарязан магданоз.

  В  сгорещената мазнина на  дъното на тенджерата сложете месото да се зачерви от всички страни.  Прибавете обелените лукчета и обелените картофи — цели или нарязани  на половинки,  ако  са много  големи.  Посолете и  поръсете  с  черния  и червения пипер.  Налейте малко топла вода. Затворете тенджерата и оставете ястието да се вари  30 минути  след завъртането на вентила. Преди поднасяне поръсете  с нарязан  магданоз.

             [
Свинско с кисело зеле

  Продукти: 600 г свинско, около 1,5 кг кисело зеле,  4-5 супени лъжици мас, 1 кафена  чашка бульон или вода, черен пипер, сол.

  Измийте и нарежете зелето на  ивички. Месото нарежете  на средно големи парчета. Сложете  на дъното на тенджерата пласт зеле,  после  месото накрая — пак пласт зеле. Посолете, залейте с мазнината и бульона, затворете капака и варете 20 мунути след завъртането на вентила.

                
Свинско с гъби

  Продукти: 800 г свинско, 100 г гъби, 1—2 глави лук,  2 скилидки  чесън, 2 равни  супени  лъжици брашно, 3-~4 супени лъжици  олио, сол, черен пипер, нарязан магданоз.

  Месото се нарязва на парчета. Лукът и  чесън се обелват  и се  нарязват на  ситно. Гъбите се измиват и ако са по-едри, също се нарязват.
  Сгорещете в тенджерата  мазнината и запържете в  нея месото  и лука, като  бъркате непрекъснато.  Прибавете размитото  в  малко студена  вода брашно, гъбите, магданоза и черния пипер.  Залейте с 1 чаша вода и посолете на  вкус. Затворете тенджерата и  варете ястието 25 минути след завъртането на вентила.
              

Свинско с тиквички

  Продукти: 800 г свинско,  400  г картофи,  500 гр. тиквички, 1—2 глави лук, 60  г мазнина, 150 г бяло сухо вино, сол, черен пипер, копър.

  Сгорещете мазнината  в тенджерата и запържете в нея месото, нарязано на парчета. Прибавете нарязания на ситно лук, картофите, нарязани на кръгчета, копъра, черния  пипер, виното и  малко вода.  Посолете на вкус и  затворете тенджерата.
 Варете  ястието 30  минути  след  завъртането  на вентила.
   Охладете и отворете тенджерата. Прибавете нарязаните на кръгчета  тиквички, затворете отново тенджерата и варете още  5 минути след повторното завъртане на вентила.
      

                
Свинско гювеч

   Продукти:  800 г свинско,  500 г  зелен  фасул, 500  г  пиперки, 300 г бамя, 5—5 големи картофа, 1 средно голям патладжан, 2—3 моркова, 1 голяма
 глава  лук, 5—6 домата, парче целина, магданоз, сол,  олио, червен пипер.

  Изчистете и нарежете на  едри  кубчета  патладжана, посолете го и го  оставете в наклонена тавичка да се изцеди горчивият сок.
  Нарежете  месото и го запържете  в сгорещената мазнина  от всички страни.  Извадете го  в отделен съд и в същата мазнина  сложете ситно нарязания лук,  морковите и целината. Запържете ги до златисто.  Прибавете червен пипер  и  разредете с 4 чащи гореща вода. Сложете  мееото и нарязаните на едро домати,  посолете и затворете тенджерата.
Варете 20 минути от завъртането на вентила. Отворете тенджерата и добавете отцедения патладжани останалите зеленчуци,  които  в това време сте измили и  нарязали^на  едро.  Затворете  капака  и  варете още 10 минути след повторното завъртане на вентила.
    Изсипете съдържанието  на тенджерата  в тавичка  и сложете ястието в гореща фурна да се запечете  10—15  минути. Гювечът трябва да остане почти
  само  на мазнина.  Поднесете го поръсен с  нарязан  магданоз.

              
Свинско задушено

    Продукти: 800 г свинско,  80  г мазнина,  1 моркова, резен целина,  4—5 картофа, 2  глави лук, 4—5  скилидки чесън, 1  кафена чашка бяло вино, 1 су  пена лъжица брашно, 4—5 зърна черен пипер,  дафинов лист, сол, чубрица.

   Нарежете  месото на  четири  порции.  Загрейте мазнината на дъното  на  тенджерата и го изпържете,  Извадете го  и  в същта мазнина запържете
 снтно  нарязания лук. Дръпнете тенджерата настрани, върнете в нея  месото, прибавете ситно настърганите морков, целина, настърганите  домати,
 скилидките чесън,  черния пипер, дафиновия лист, виното и щипка чубрица. Разбъркайте добре и залейте  с  1  чаена  чаша вода,  в  която е размито
брашното. Посолете на вкус. Обелете картофите  и ги сложете цели  най-отгоре. Затворете тенджерата и варете  25  минути след завъртането на вентила.
  При  поднасяне  поръсете ястието  с магданоз и гарнирайте с  целите картофи. По желание от сварените  картофи можете да приготвите картофено
Пюре.
    
Телешко месо
          
Телешко със сос

  Продукти: 800 г телешко, 800 г картофи,  1 глава лук,  1—2 скилидки чесън, магданоз, дафинов лист, сол,  черен пипер. За  соса: 50 г масло  (маргарин), 40 г брашно, 1 жълтък,  телешки  бульон.

  Кипнете в тенджерата около 2 л вода и прибавете лука, чесъна, подправките и сол  на  вкус. Пуснете във  врящата вода месото, нарязано  на  парчета,
и обелените,  нарязани  на едро  картофи.  Затворете тенджерата и варете 20 минути  след завъртането на вентила. След това  пригответе соса. Запържете брашното до златисто в  маслото и разредете с  прецедения  бульон от вареното  месо.  Оставете соса да се сгъсти,  като бъркате  непрекъснато. Дръпнете го от огъня и внимателно прибавете  жълтъка. Сложете отцеденото месо  в  подходяща чиния, наредете наоколо  картофите и залейте със соса.
            

Пълнени телешки  котлети

  Продукти: 4 по-дебели телешки котлета, 4 тънки резена шунка  или пушен врат, 50 г мазнина, 50 г настърган кашкавал, 1 тънък резен  сланина, 1 лимон, сол, черен пипер.                ^

  Сложете резените шунка в  съд със студена вода. Поставете съда на огъня и щом кипне  водата, извадете и отцедехе резените. Разрежете на две всеки  от  котлетите до костта (така че да се образува нещо като джоб),  пъхнете в разреза резен шунка  и поръсете малко  настърган кашкавал  и черен пипер.  Притиснете двете части, за да се  затвори разрезът. Сложете котлетите в сгорещената  мазнина в тенджерата и ги запържете, докато  добият златист цвят и от двете страни.  Извадете ги,  сложете на дъното на тенджерата резена  сланина  и  пак ги наредете отгоре/ Поръсете с  останалия настърган кашкавал и поставете по една  бучица масло върху всеки котлет.  Посолете и  поръсете с  черен пипер. По желание можете да прибавите отстрани  и 4 цели. домата., Затворете  тенджерата  и  варете  15 минути след завъртането на вентила. Преди да сервирате, изстисквайте върху  котлетите сока от лимона,  наредете ги в тавичка и ги сложете за 5 минути в гореща фурна да се  зачервят.  Като  гарнитура  можете  да поднесете картофено пюре, картофи с масло  или бял ориз.

          
 Рулца  от  телешко месо

  Продукти; 4 тънки телешки шницела, 50 г мазнина,  4 тънки резена шунка, 1 морков, 2 кисели краставички,  1 глава лук, 100 г сухо бяло  вино, 1 супена лъжица брашно, магданоз, дафинов  лист, сол, черен пипер.

 Почистете моркова и го нарежете  на  4 ивички по дължина. По  същия начин нарежете и киселите краставички. Поръсете  шницелите с черен пипер, но не ги солете. Върху всеки от тях  поставете по един резен шунка. В средата сложете по 1 парченце морков и по 2  парченца краставичка. Завийте шницелите на  рулца и ги завържете с дебел конец. Сложете  рулцата на  дъното  на тенджерата  в сгорещената мазнина и  прибавете лука,  нарязан
на едро. Поръсете с брашното и разбъркайте.  Налейте виното и оставете  да заври за момент. След това прибавете  чаша вода, солта,  черния  пипер и
останалите  подправки.   Затворете  тенджерата  и оставете ястието да се  вари 15  минути след първото изпускане на пара от вентила. Преди да  сервирате,  срежете  и махнете конците от рулцата. Залейте ги със соса. Поднесете  към тях топла гарнитура:  макарони, ориз, пържени картофи.
          

Телешко с червени домати

  Продукти: 800 г телешко (от бута  или плешката), 75 г олио,  1  кг домати, 250 г пиперки, 100 г малки лукчета (или 1—2 глави лук),  2—3 скилидки чесън,  1  супена лъжица брашно,  1 чаша бяло сухо вино, сол, черен пипер.

  В сгорещената мазнина на дъното на тенджерата запържете нарязаното  на парчета  месо, докато побелее, прибавете лукчетата, нарязани на филийки,  и разбъркайте. Прибавете  виното,  чесъна  и 1 чаша вода.
  Попарете доматите за няколко секунди във вряла  вода, за да  ги обелите по-лесно. Измийте  и изчистете пиперките от семето. Нарежете всичко на едро и изсипете в тенджерата при месото.  По солете  и  поръсете  с черен  пипер. Затворете тенджерата и варете ястието  20  минути след завъртането на вентила.

                
Телешко  кебап

   Продукти: 800 г телешко, 50 г олио, 1 глава лук, 1  чаша сухо бяло  вино, 1  чаена лъжичка червен пипер, 1 супена лъжица доматено пюре,  1 супена  лъжица брашно,  дафинов лист, сол, черен пипер.

   Сгорещете мазнината  на  дъното на тенджерата. Запържете месото,  нарязано на  дребни  парчета, заедно с нарязания лук. Поръсете  с брашното и  с  червения пипер.  Разбъркайте добре с дървена лъжица.  Налейте виното и  1  чаша  вода. Прибавете доматеното  пюре,  дафиновия лист,  солта и
 черния  пипер.  Затворете тенджерата и  оставете ястието  да ври 15 минути  след завъртането  на  вентила.
  Поднесете с гарнитура от бял ориз или картофено пюре.


             Телешко  шпиковано

  Продукти: 800  г  телешко (цяло парче  без кости), 50 г  сланина, 1 глава чесън, 1 чаша бяло вино, 4—5 супени  лъжици олио, 1 глава лук, магданоз, чубрица, черен пипер,  сол.

  Измийте месото. Набодете го  на десетина места с остър  нож и във всеки разрез сложете  по едно парченце сланина, половин скилидка чесън н  ед-
но зърно черен пипер. Поставете шпикованото  месо в тенджерата под налягане и го залейте с  виното, олиото и  1  чаша вода. Прибавете ситно  нарязания лук, чубрицата, нарязания  магданоз и  сол на вкус. Затворете тенджерата и  варете  ястието 45 минути след завъртането на вентила. Извадете свареното  месо, нарежете  го  па   филийки и го поднесете със салата.

          
     Телешко  с  грах

  Продукти: 600 г телешко, 1 буркан  грах  (консерва), 50 г олио,  1  глава лук, 1  супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка, червен  пипер, 2 моркова,  2—3 домата (или 1 супена лъжица доматено пюре), копър, сол.

  На дъното  на тенджерата сгорещете мазнината, сложете нарязания на ситно лук да се зачерви заедно с нарязаните на кръгчета моркови,  прибавете брашното  и червения  пипер и  разредете с  3 чаши гореща вода. Прибавете  обелените и  нарязани домати  (или доматеното пюре)  и  нарязаното на парчета месо, посолете и затворете тенджерата.  Оставете  да ври 20 минути след завъртането на вентила. Дръпнете- от  огъня, охладете и отворете тенджерата. Прибавете отцедения грах. Разбъркайте  добре и затворете отново.  Варете още 15 минути след повторното завъртане на вентила.
  Преди да поднесете, поръсете с нарязан  копър.


             Телешко със зелен фасул

   Продукти: 600 г телешко,  1  буркан консервиран  зелен фасул, 50 г олио, 1  глава лук, 1  супена лъжица брашно, 1  чаена лъжичка  червен  пипер, 2
 моркова, 3—4 скилидки чесън,  2—3 домата, магда ноз, СОЛ.                            

   Сгорещете мазнината в  тенджерата  и  сложете  ситно нарязания лук заедно с нарязаните моркови да се задушат. Прибавете брашното и червения
 пипер,  разбъркайте  и  залейте с  3  чаши гореща  вода.  Сложете нарязаното месо,  обелените  и нарязани на ситно домати. Затворете  тенджерата  и  варете 20 минути след завъртането на вентила. Отворете и прибавете отцедения зелен фасул и скилидките чесън.  Затворете отново тенджерата и варете още 15 минути след повторното завъртане на вентила.
   Поднесете  ястието,  поръсено с  нарязан магданоз. По същия начин може да се приготви и пресен  зелен фасул.

Ястия с кайма

            Сарми с прясно зеле

   Продукти:  600  г  кайма,  100 г  мазнина, 500 г прясно зеле, 1 глава лук, 40  г  ориз, 2—3  домата, 1 супена лъжица доматено пюре, джоджен, магданоз, червен пипер, сол.
   Нарежете  кочана  на зелката по-дълбоко,  така че листата да се отделят лесно.  Сложете прясното зеле да поври в подсолена и подкиселена вода,  докато  поомекне,  след  което изрежете дебелите жилки на листата.

    Пригответе плънката. Изпържете дребно нарязания лук, прибавете доматеното пюре   и измития ориз.  Запържете леко и  налейте съвсем малко вода.  Оставете  сместа  да  поври, прибавете я  гореща към смляното месо, сложете подправките  (сол, черен  пипер,  джоджен, магданоз)  и разбъркайте
  добре. Прибавете доматите, предварително обелени и нарязани на  малки парченца. С  така приготвената плънка  свийте сарми  и ги наредете в тенджерата. Залейте с  бульон или вода, колкото да се покрият сармите. Затворете тенджерата  и  варете 30  минути след  завъртането на вентила.

   Поднесете с бял  сос, за който  са необходими 200  г кисело мляко,  1 яйце и  1  супена лъжица брашно. Приготвя  се по следния начин:
  Брашното, киселото  мляко и яйцето се разбиват добре, сместа се разрежда с малко от соса на сармите  и  се поставя на огъня, където се бие непрекъснато с тел, докато заври. Сваля  се и се изсипва върху сармите. Съдът  се разклаща добре и отгоре се полива с малко   препържен  в олио червен пипер.


                Пълнени пиперки

       Продукти:   700 г кайма, 80 г  мазнина, 600 г перки, 40 г ориз,  1 глава лук, 3—4 домата, магданоз, сол, черен пипер.
   Пригответе   най-напред  плънката.   Запържете ситно нарязания лук, прибавете доматеното пюре и измития ориз. Залейте с  малко вода и оставете
 да поври.  Прибавете горещата  смес и подправките — сол, черен пипер, магданоз, към смляното месо и разбъркайте добре.  Накрая сложете и доматите, предварително обелени и нарязани  на ситно. Измийте пиперките, изчистете ги  от дръжките и семето, посолете ги  отвътре  и ги напълнете, като внимавате плънката да не е  много натъпкана. Върху всяка пиперка сложете парченце домат с люспата навън. По този начин външният вид и вкусът
 на ястието стават по-приятни. Наредете  пиперките в  тенджерата, покрийте  ги с бульон или  вода, посолете и затворете  тенджерата. Варете 10 минути.
  Поднесете ястието, полято  с бял сос (вж. рецептата  за сарми с прясно зеле).

[
Активен

I'm not lazy. I'm just highly motivated to do nothing. :biddrin:
 5 години
Elfita
спящ на клавиатурата
****
Репутация 1
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5144
за Зизи ...... :(

WWW
Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #1 -: 29.01.2007 16:48:21 »

Ястия със субпродукти

Черен дроб с домати

  Продукти: 800 г черен дроб, 800 г  домати, 8 скилидки чесън,  мазнина, сол,  магданоз, черен пипер.
  Измийте  добре черния дроб, изрежете по-големите кръвоносни съдове и  отстранете покриващата го ципа; Нарежете го на едри парчета,  посолете и ги оваляйте първо в брашно, а след това в олио. Подредете парчетата на дъното на тенджерата, предварително намазано с олио, и ги залейте с настърганите домати.  Изчистете  скилидките чесън и ги наредете между парчетата  дроб. Поръсете леко със  смлян черен  пипер, посолете и  затворете тенджерата.  Варете 15  минути след завъртане на вентила. Поднесете  ястието, поръсено с магданоз и гарнирано с пържени картофи.



Задушени бъбреци

    Продукти:  1  кг бъбреци, 50 г мазнина, 2 глави лук, 2 моркова,  резен целина, 1 супена лъжица доматено пюре, 1  супена лъжица брашно, 2—3  картофа, 1 глава  чесън, магданоз, сол, черен  пипер, дафинов лист, 50 г червено вино.

   Разрежете по дължина почистените от ципите и лойта бъбреци и ги измийте.  Залейте ги с подкиселена с оцет вода и  ги кипнете 2—3 минути, след, което отново ги измийте.  Сложете ги в  тенджерата  със загрята мазнина, поръсете ги със сол, смлян черен пипер и ги задушете до побеляване. Прибавете лука,  морковите и целината, почистени,  измити  и нарязани на  дребно. Задушавайте ги, докато всичко остане на  мазнина.  Добавете разреденото
доматейо пюре и брашното, обелените и нарязани на  едро картофи и подправките — чесън, дафинов лист, сол, виното и дребно нарязан магданоз. Налейте вода, колкото да се покрият бъбреците и  зе ленчуците, посолете и затворете тенджерата.Варете 15 минути след завъртането  на  вентила.
  Поднесете с  гарнитура от ориз, моркови с масло и други.


Ястия  от  шкембе

  От шкембе можете да приготвите различни чорби, яхнии и  други ястия. Техният вкус наподобява вкуса на бяло месо от кокошка.
  Сложете добре измитото шкембе цяло в тенджерата и го залейте със  студена вода без сол. Затворете капака и варете  90 минути след завъртането на вентила.
  ШКЕМБЕ ЧОРБА:  Нарежете  свареното  шкембе на парченца, разредете  с  бульон и прясно мляко  (по  равно), посолете и залейте с пр-епържена
мазнина (олио и  масло) с червен пипер.  Отделно поднесете счукан чесън с оцет.
  ПАНИРАНО ШКЕМБЕ: За  паниране са подходящи дебелите части на шкембето -дамарът. Нарежете  свареното шкембе  на квадрати или правоъгълници със страна  5—8  см.  Поръсете парчетата със сол и черен пипер, панирайте ги в брашно, яйца и галета  и ги изпържете. При поднасяне ги поръсете с препържено краве масло.
  ШКЕМБЕ ПО  МИЛАНСКИ: Приготвя се като панирано шкембе,  само че  галетата е размесена предварително с  червен пипер и  настърган кашкавал.
   ШКЕМБЕ  ПО  ВЕНЕЦИАНСКИ: Нарежете на ивички  свареното шкембе и го запържете  в  масло. При поднасянето го залейте с доматен сос. Отгоре поставете изпържен лук на филийки, а върху лука поръсете настърган кашкавал.
   ШКЕМБЕ РУЛО: Нарежете свареното шкембе на ленти, широки  15—20  см (ако  шкембето е малко, може да се раздели  на две половини)  и дълги  според  тавичката. Разстелете  лентите  една  : една върху плота  и ги поръсете с моркови, целина, лук, настъргани на  ренде, краставички, нарязани на дребно, счукай  чесън, смлян  черен  пипер и  магданоз, нарязан на  ситно. След  това  увийте лентите на рула и  ги завържете с конец като колбас. Наредете рулата в тава и ги  залейте с бульона, в който е варено шкембето. Посолете и ги запечете около 30 минути. Поднесете рулата, наръсени със ситно нарязан магданоз и  гарнирани с  варени картофи с масло или картофено пюре.


Пилешко месо

Пиле по италиански

  Продукти: / пиле (около 1 кг), нарязано на парчета, 40 г мазнина, 2 чаши  бяло сухо вино, 1 глава лук,  2—3 скилидки  чесън, 1  супена  лъжица
брашно, 2 жълтъка, магданоз, дафинов лист, сол,черен пипер.
Сложете парчетата пиле в  сгорещена мазнина да се зачервят и ги извадете. На тяхно място пуснете лука и чесъна, нарязани на ситно. Когато добият златист цвят, върнете месото, прибавете брашното и разбъркайте. Сложете магданоза, дафиновия лист, виното и 2 чаши  вода. Посолете,  поръсете с черен пипер. Затворете тенджерата и варете 15—20 минути от завъртането на вентила. Охладете и отворете тенджерата.
  Отделно разбийте жълтъците и ги разредете внимателно  с бульойа  от варенето на пилето. Парчетата месо се нареждат в дълбок съд и се.заливат
със соса. За гарнитура поднесете картофи с масло.
              

Пиле със сметана

  Продукти: 1 пиле (около 1 кг), 30 г масло,  125 г сметана, 2 яйца, сол, черен пипер.

  Разрежете  пилето на четири парчета и ги сложете в  загрятата в тенджерата мазнина да се задушат леко (не ги оставяйте да се зачервят). Посолете  и поръсете  с черен пипер, налейте  100  г вода и затворете  тенджерата.  Варете 15 минути след първото изпускане на пара.
  Разбийте добре двете яйца и  ги прибавете към сметаната.  След като пилето се свари и отворите тенджерата, сложете я пак на  тих огън  (без да
затваряте херметически)  и добавете сместа от яйца  и сметана, като бъркате непрекъснато. Внимавайте да не заври. Щом сосът се  сгъсти, дръпнете го от огъня.
Сложете парчетата от пилето  в затоплена ,дълбока чиния и ги залейте със соса.
                

Пълнено пиле

   Продукти: 1 едро пиле, 100 г олио (масло), пушени гърди, 20 малки лукчета,  50 г хляб  кората), 150 г кайма, 500 г картофи, 1 голяма глава лук, 1 чашка коняк, магданоз, сол, черен пипер.

   Сгорещете в тиган половината от мазнината  и  запържете в нея ситно нарязания  лук. Прибавете  каймата, натрошения  хляб, коняка, измитите и на рязани дреболии от  пилето,  солта, черния  пипер и  нарязания магданоз. Разбъркайте и оставете сместа да се задуши десетина минути.
   След това напълнете пилето с тази плънка и зашийте  отвора  с  дебел  конец, за  да не  изпадне плънката по  време на  варенето.  На  дъното на
 тенджерата  сгорещете останалата мазнина, запържете  от всички страни напълненото  пиле  и прибавете  сланината, нарязана на кубчета,  и  малките
 лукчета. Накрая  сложете и  нарязаните  картофи.
 Разбъркайте, посолете и  поръсете с черен пипер.
 Затворете тенджерата и варете ястието 15—20 минути след първото изпускане на пара.

Пиле с гъби

  Продукти: 1 пиле, 2 супени лъжици брашно 4 супени лъжици олио, 200 г  гъби, 1 чаша бяло сухо вино, 1 чаша доматен  сок  или настъргани домати, 1  малка глава лук, 1—2 скилидки чесън, магданоз, сол, черен пипер.

  Нарежете месото на порции. Посолете парчетата,  поръсете ги с черен  пипер  и ги оваляйте в брашно. Сложете ги в загрятата мазнина й ги запържете леко от двете страни. Прибавете ситно нарязания лук. След като се запържи и той, добавете останалите продукти.  Затворете тенджерата и
варете 20  минути след завъртането на вентила.
  Поднесете ястието с гарнитура  от  бял  ориз, задушен грах и салата.
                

Пиле с масло

  Продукти: 1 пиле (около 1 кг), 80 г масло,  чубрица, червен пипер, сол.

  Нарежете пилето на четири части,  посолете ги и ги поръсете с чубрица и червен пипер.  Разтопете, на дъното на тенджерата маслото и запържете
леко парчетата  от пилето. Налейте половин чаша вода  и  затворете  капака.  Варете  15—20 минути след завъртането на вентила.
  Поднесете задушеното пиле с пържени  картофи и салата.
      

Задушено пиле

      Продукти: 1 пиле, 50 г олио,  3 връзки корени, за 4—5 картофа, 1  чаша бяло сухо вино, 1 супена лъжица брашно, 2 чаши вода, магданоз, чу6
  рица, дафинов лист, черен пипер, сол.

    Почистете, измийте и нарежете  на  много  ситно лука, корените за супа, картофите  и магданоза.
    Сгорещете мазнината на дъното на тенджерата и  изпържете от всички  страни  пилето, нарязано на парчета. Прибавете нарязаните зеленчуци, ви
  ното, подправките,  размитото брашно и  водата. Затворете тенджерата и варете  ястието 20 минути след завъртане на вентила.



Кокошка със зеленчуци

   Продукти: 1 кокошка,  200 г  стар хляб,  200  г шунка,  1—2 скилидки чесън, магданоз, 2 яйца, сол, черен пипер, 1 малка зелка, 2 моркова, 2 картофа, 2 клончета целина, 1 глава лук.

  Нарежете  на ситно дреболиите от кокошката  и шунката.  Натрошете  хляба,  нарежете  магданоза и чесъна. Смесете всичко с  яйцата, солта, черния  пипер. С  тази плънка напълнете кокошката.
  В тенджерата  налейте около 4  л  вода, посолете на вкус и пуснете в нея нарязаните зеленчуци. След като  заври, сложете  вътре пълнената  кокошка и
 затворете тенджерата.  Варете  40—50  минути от завъртането на вентила.
  След  като кокошката се свари, извадете плънката  и  наредете месото на  порции.  Поднася се парче от  кокошката с гарнитура от  плънката  и
от варените зеленчуци.


Петел (кокошка) с вино

   Продукти:  1 петел (кокошка)  до 1,5 кг,  нарязан на парчета, 50 г олио, 100 г пушени гърди/0,5 л червено вино, 2  супени  лъжици коняк, 2 супени
 лъжици брашно, 2 глави лук,  2 скилидки чесън, дафинов лист,  магданоз,  200 г гъби,  сол,  черен пипер.
   В сгорещената мазнина на дъното на тенджерата  запържете парчетата  от птицата до златисто. Прибавете  лука,  нарязан на филийки  и  също го
 запържете. Поръсете  с брашното  и  разбъркайте. Напръскайте парчетата месо с  коняка и  ги  покрийте с червеното вино. Прибавете всички  под правки и оставете да заври.
 'Нарежете пушените  гърди  на  ситно,  пуснете ги в малък съд със студена вода и сложете  съда на огъня. След като поврят няколко минути,  извадете пушените  гърди  и  ги  прибавете към останалите  продукти.  Затворете  тенджерата и  оставете ястието да  се вари  30—40 минути след  завъртането на вентила в зависимост от  възрастта  на  птицата  (тя е готова, когато вилицата прониква лесно в месото на бутчето).
  Почистете,  измийте  и нарежете гъбите.  Пет минути  преди  края на варенето на ястието  отворете тенджерата,  като предварително вдигнете  вентила,  за да спадне  налягането.  Прибавете гъбите, затворете тенджерата и доварете (времето се отчита след повторното завъртане на вентила),
  Ястието се поднася  с  гарнитура от  картофено пюре.
 
[
Активен

I'm not lazy. I'm just highly motivated to do nothing. :biddrin:
 5 години
Elfita
спящ на клавиатурата
****
Репутация 1
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5144
за Зизи ...... :(

WWW
Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #2 -: 29.01.2007 16:53:44 »

Зеленчуци

Моркови със сметана

  Продукти: 1 кг моркови, 30 г масло (маргарин),1 глава лук, 1—2 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка брашно, 1 супена лъжица сметана,  сол, черен пипер.

  Остържете  морковите и ги измийте. Нарежете ги на кубчета. Обелете и нарежете на  едро лука. Сложете го в загрятата мазнина да се позадуши,
без да добие цвят.  Прибавете морковите, чесъна,солта и черния пипер. Наръсете с брашното и разбъркайте.
  Затворете тенджерата и 10 минути след завъртането на  вентила  я дръпнете от  огъня. Оставете я да престои 5  минути, преди да махнете капака, за да станат морковите по-меки.
  Непосредствено  преди   поднасянето  прибавете сметаната  и разбъркайте. Ако нямате сметана, поръсете само с нарязан магданоз, ястието ще бъде също много вкусно.
Пюре от целина

    Продукти: Около 700 г целина, 200 г картоф, 50 г масло  (маргарин), 50 г настърган  кашкав, сол, черен пипер.
     
    Обелете целината и  картофите, нарежете ги на четири, сложете ги в тенджерата и  ги  залейте с подсолена вода.  Затворете тенджерата и ги варете 10 минути след завъртането на вентила.
   Извадете зеленчуците и  ги изцедете. Смелете ги с миксер  или  месомелачка.  Ако  е   необходимо сложете още сол. Прибавете маслото, настърган кашкавал  и  черния пипер. Разбъркайте добре пюрето. Поднесете го насипано в дълбок съд и оградено с препържени в  масло  кубчета  хляб.
   Ако желаете, можете да изсипете пюрето в тавичка,  да  наредите няколко  парченца масло отгоре и да го  запечете  за кратко време  в силна фурна.
                 

Задушено  зеле

   Продукти: 1 кг зеле, 100 г пушени гърди, 1 морков, 1 глава лук, 3—4  домата, 1  чаена лъжичка червен пипер, 1  кафена чашка вода,  сол, черен
пипер, лимонтозу или оцет.

  Изчистете зелето от  външните листа и  го измийте. Нарежете го и  леко  го  смачкайте  с киселината. Кипнете вода  в тенджерата под налягане
и пуснете  в нея  зелето да поври няколко минути.След това затворете  тенджерата п  парете 5  минути от завъртането на вентила. Отворете тендже-
рата н отцедете зелето. След  клто  изпразните  и  измиете тенджерата,
сложете  на  дъното полусвареного зеле,  прибавете пушените гърди, нарязани  на ситно,  моркова  и лука, нарязани  на кръгчета,  чернения  н  черния
пнпер. обелените  п нарязани домат, солта н  кафената чашка вода и варете 45 минути от завъртането на вентила. По желание можете да  запечете  свареното зеле във фурна.



Варен карфиол

  Продукти: 1 голяма глава карфиол (около 1 кг), 2 чаени  чаша вода,  сол,  кората от една  филия хляб.

  Почистете карфиола,  измийте  го и го  накъсайте на букетчета.
  Налейте в тенджерата  под  налягане  днете  чаши  вода, посолете и сложете  на огъни  да  кипне. Прибавете във врящата вода  карфиола, я върху
него поставете кората от  хляба, която  ще поеме силната миризма.  Затворете капака н варете 5 минути от завъртането на  вентила. След охлаждането отворете  тенджерата н  отцедете  карфиола.
  Свареният карфиол  може да се поднася но различни начини:
  С масло: Наредете  букетчетата сварен карфиол в дълбок съд,  изцедете отгоре сока  на  1 лимон и полейте с разтопено масло или маргарин.
      Задушен: Сложете сварения  карфиол в  тиган  със сгорещена  мазнина и го  разбърквайте  често. След  клто се запържи,  поръсете с черен пипер,а непосредствено преди поднасяне — с нарязан магданоз  или  копър  с  малко счукан чесън.
     Със  сос:  Към варения карфиол е подходящо  да се поднесете  сос бешамел, доматен сос,  майонеза с горчица и  др.




Карфиол с шунка

    Продукти: / глава карфиол  (около  1 кг), 90 г масло (маргарин), 20 г брашно, 250 г мляко, 200 г шунка, галета, сол,  черен пипер, магданоз.

   Сварете карфиола (вж.  предната рецепта). Смелетего с миксер или с месомелачка. В  20 г разтопено масло запържете брашното и го разредете с млякото.  Добавете сол н черен  пипер.  Пъркайте соса, докато се сгъсти. Смесете го с пюрето от  карфиол.  Прибавете  нарязаната  на ивички шунка, магданоза и 50 г масло.  Изсипете сместа в  тавичка,  поръсете  с  галета,  поставете отгоре останалото  масло, нарязано па  парченца, и сложете да се запече леко  в  гореща  фурна за  10 минути.


Задушени тиквички

  Продукти: 1 кг тиквичкчи, 50 г олио, сол, магданоз, копър, чесън.

  Изберете млади  стегнати тиквички.  Измийте ги и ги нарежете на  кръгчета с дебелина 2 см. Напълнете две трети от тенджерата под налягане с вода,  посолете и  я  оставете да кипне.  Сложете вътре тиквичките  и  затворете  капака.  Варете 5 минути  след  завъртането  на  вентила. Охладете и
отворете тенджерата.
  Отцедете тиквичките и ги  изплакнете със студена вода, за да се  стегнат. Сгорещете  мазнината в тиган. Запържете тиквичките,  като  ги  обръщате
внимателно,  за да не се  разкъсат. Преди  поднасяне ги поръсете с нарязан магданоз,  копър и счукан  чесън.


Пюре от спанак

   Продукти: 2 кг спанак, 50 г масло (маргарин, 30 г брашно, 2 скилидки чесън, 2 чаени чаши булъон от варено месо (или вода с разтворено в нея
 кубче концентрат  за месна супа), сол, черен пипер,
   Почистете и измийте спанака, попарете го с  вряла вода, изцедете много добре и го нарежете на ситно.
   На дъното на  тенджерата разтопете мазнината и запържете в нея  брашното.  Разредете с бульона, разбъркайте и прибавете спанака и  нарязания чесън. Посолете и наръсете с черен пипер. Затворете тенджерата  и варете на слаб огън 20 минити след първото изпускане на пара  от вентила.



Зелен фасул по италиански

   Продукти:  1  кг зелен фасул, 500 г домати, олио, 1 глава лук, 1—2 скилидки чесън, копър, магданоз, сол.

   Изчистете,  измийте и нарежете  зеления фасул,обелете и нарежете  доматите,  лука и чесъна. Задушете леко  доматите и лука  в  60 г мазнина  сгорещена  на дъното  на тенджерата. Прибавете зеления фасул, магданоза,  копъра, чесъна и солта. Затворете тенджерата и варете на тих огън 10 минути след завъртането на вентила.
  Непосредствено преди поднасянето прибавете зеления фасул  останалото олио и поръсете с магданоз.


Грах по  селски

  Продукти: 2  кг грах, 4 моркова, 2  глави лук, 2—3 домата (или 1 супена лъжица доматено пюре), 1  супена лъжица брашно, 1 кафена лъжица захар,  50 г олио, червен пипер, магданоз, сол, и черен пипер.

  Сгорещете в тенджерата  мазнината  и  сложете граха, морковите, нарязани на кръгчета, нарязания лук, обмените и  нарязани домати, захарта, солта,
 червения и черния пипер.  Прибавите  половин връзка нарязан магданоз  и  покрийте всичко  с вода. Оставете да заври и тогава затворете тенджерата.
 Варете  10  минути след завъртането на  вентила.


Праз с шунка

   Продукти:  800  г пра?,, 60  г  масло (маргарин), 4  гънки  резена шунка, 75  г  настърган  кашкавал, 40 г брашно, 0,5 л прасна мляко, соя, черен пипер.

  Подберете  тънки стръкове праз. Почистете  ги, измийте ги и подкъсете зелената част. Навъртете ги с дебел конен, па връзки  (за да не се разпаднат при варенето). В тенджерата под налягане кипнете вода, в която сте  прлбавлли сол  на  вкус. Водата не бива да надвишава половината от височината па  тенджерата.  Пуснете  във врящата  вода връзките праз  и затворете капака. Варете 8  минути след завъртането  на  вентила. Отворете тенджерата и отцсдете добре праза. Развържете връзките. Прегънете всеки стрък праз на  две или на три, оваляйте го  в настърган кашкавал и го завийте с резен шунка. Подредете рулцата в тавичка, намизана с мазнина.
  В сгорещеното масло запържете брашното и разредете  с прясното  мляко.  Добавете сол и  черен пипер.  Върнете съда на огъня н бъркайте сместа,
докато се сгъсти.  С този  сос  покрийте  рулцата,наръсете ги с настърган кашкавал и ги поставете за 15 минути в гореща фурна да се зачервят


Варени небелени картофи
   Измийте с четка картофите и ги сложете в тенджерата. Залейте ги с вода и прибавете малко сол. Затворете тенджерата  и варете картофите 10—12 минути от завъртането на вентила.



Картофи със сланина

   Продукти: 1 кг картофи, 50 г масло (маргарин), 100 г пушена сланина  (пушени гърди), 2  глави лук, 20  г  брашно, нарязан  магданоз,  сол, черен пипер.

  Нарежете сланината  на  кубчета. Обелете  и  нарежете лука. Загрейте мазнината  в тенджерата и сложете сланината и лука да  се позадушат.
  Обелете  катофите и  ги  нарежете на  четири, прибавете ги в тенджерата
посолете,  поръсете с черен пипер и с една равна супена лъжица (20 г)
брашно.  Разбъркайте  и прибавете  1 чаена  чаша вода. Затворете  тенджерата и оставете да ври 10 минути от  завъртането  на вентила.  Сервирайте картофите,  поръсени с  нарязан  магданоз или копър.


Картофи по лионски

  Продукти: 1 кг картофи, 50 г масло  (маргарин),2—3 глави лук, сол, черен пипер, 1 чаша сухо бяло вино, 20 г  брашно.

  Загрейте мазнината в тенджерата и задушете леко картофите и лука, предварително  обелени  и нарязани.  Посолете, поръсете с черен пипер и прибавете брашното. Разбъркайте  и налейте бялото вино.  Отново разбъркайте.  Затворете тенджерата и варете ястието 10 минути  от завъртането на  вентила.

Постна яхния от картофи

  Продукти: 1 кг картофи,  50 г олио,  300 г домати, 3 зелени пиперки, 100 г лук, 1-2 скилидки чесън, червен пипер, чубрица,  сол.

  Топнете доматите във вряла вода, за да ги  обелите по-лесно. Изчистете пиперките от семето,  обелете картофите и лука. Нарежете на едро всички
зеленчуци.
  Загрейте мазнината в тенджерата и сложете в нея нарязаните зеленчуци, чубрицата, чесъна,  червения пипер и солта. Затворете капака и варете 15
минути от завъртането на вентила.

       
Пълнени  картофи

 Продукти: 1 кг картофи, 50 г масло (маргарин), 250 г кренвирши (или-наденица),  сол,  черен пипер. Обелете  картофите  и  ги  издълбайте.  Обелете кренвиршите,  нарежете ги на ситно и  папълнете картофите  с тях,
     В тенджерата загрейте мазнината и сложете и картофите да се запържат леко.  Посолете  и поръсете с  черен пипер. Затворете тенджерата  и оставете ястието да  ври 15 минути от  завъртането  на  вентила.  Така  приготвените картофи можете да поднесете,- поръсени с нарязан магданоз  и  с гарнира от задушен зелен фасул.


Леща с наденица

    Продукти: 250  г леща, 40 г олио, 1 глава лук, 1 скилидки чесън,  1 голям морков, 1—2  пиперки, 3—4 домата (или 1 супена лъжица  доматено  пюре), червен пипер,  чубрица, сол, 150  г наденица  (или друг колбас).

   Изчистете  и измийте лещата. Сложете  я  в тенджерата  и  залейте със  студена  вода. Прибавете мазнината, зеленчуците,  почистени и нарязани,
 подправките.  Затворете  тенджерата и варете 15 минути.

   През  това  време  нарежете наденицата на кубчета и я запържете леко в малко мазнина.  След Като отворите тенджерата, прибавете наденицата към  сварената леща.


Постен зрял фасул

  Продукти: 500 г зрял фасул,  1 глава лук, 2-3 домата, червен пипер,джоджен.
   Изчистете и измийте фасула. Сложете го в тенджерата и го залейте със студена  вода. Не солете. Затворете капака и варете 5 минути  от  завъртането на вентила. Отворете тенджерата и  изсипете фасула в  гевгир, за да  се ртцеди  добре водата. Приготвен по този  начин, фасулът е по-лесно, смилаем. Върнете отново фасула в тенджерата и го залейте с гореща вода. Прибавете нарязания лук, доматите, обелени и нарязани, червения пипер, джоджена и солта. Затворете тенджерата и варете 40 минути от завъртането на вентила.


Ориз  по  креолски

  Продукти:  / чаена чаша ориз, 4 чаени  чаши вода (или бульон), сол, черен пипер.

  Измийте ориза в няколко води, претрийте  го  с ръце и го изцедете. Сложете водата в тенджерата да  заври. Посолете  и поръсете  със смлян  черен пипер  (можете да го сложите и  на зърна).  Прибавете във врящата вода измития ориз.  Затворете тенджерата  и оставете ориза да се вари точно
6  минути след завъртането на вентила.  Веднага след това дръпнете тенджерата от  огъня, вдигнете вентила, за  да  излезе бързо парата, и отворете.  Изцедете много добре  ориза  и го пригответе според предпочитанията  си — с  месо, със зеленчуци и др.


Ориз пилаф

     Продукти: / чаена  чаша ориз,  1,5  чаена чаши вода -(или бульон), \50 е масло, 1 глава лук,босилек,(по желание), сол, черен пипер.

    Измийте добре ориза  в  няколко води.  Изцедете го и го подсушете  (върху чиста кърпа). Нарежете лука и го сложете  да  се позадуши в мазни  ната, която сте загрели на  дъното  на тенджерата.
   Сипете ориза и бъркайте, докато попие мазнината и стане прозрачен. Залейте с определеноното количество  вода, прибавете сол, черен пипер, босилек.  Затворете  тенджерата и  оставете  да ври точно 6 минути от завъртането на  вентила.   След изтичането на времето отдръпнете  от
  ня и вдигнете вентила. Щом  парата престане да излиза, незабавно отворете  тенджерата.


Ориз по парижки

   Продукти:  / чаена  чаша  ориз, 1,5 чаена чаша вода,  1 глава лук,  50 г \масло,  50 г настърган кашкавал, 200  г гъби,  50 г 'шунка, няколко супени
 жици  кетчуп (или лютеница), 2—3  скилидки чесън, магданоз, сол, черен  пипер.

   Почистете, измийте и нарежете гъбите. Задушете ги в малко мазнина. Нарежете шунката на ситно и  също  я запържете в малко мазнина.
   Пригответе  ориз  пилаф  (според  предната рецепта). Изсипете го в дълбок съд и прибавете гъбите н  шунката. Наръсете с  настърган кашкавал
и  залейте с кетчуп, предварително подправен със счукан чесън и нарязан магданоз
Активен

I'm not lazy. I'm just highly motivated to do nothing. :biddrin:
 5 години
nyxче
наш човек
**
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 667

Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #3 -: 29.01.2007 17:13:10 »

Elfita, благодаря ти от сърце, за мен лично е много полезно това, което си качила :z128:
Активен

Приятел в нужда се познава...

desitka
спящ на клавиатурата
****
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5974
...за любовта, морето и още нещо...

Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #4 -: 29.01.2007 19:18:24 »

Леле  :y06:
Точно за мен, след като миналата седмица за първи път готвих в такава тенджера. Със сигурност ще ми е мнооооооооого полезно  :emot2:
Благодаря ти, Elfita :cvete:
Активен
Pepi
Вещица
спящ на клавиатурата
*
Репутация 2
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5320

WWW
Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #5 -: 30.01.2007 23:12:17 »

 
       Телешко /говеждо/ варено
 

Продукти:600гр телешко/говеждо/ месо,/ най-доброто е от ябълката/, 1/2 глава целина и част от листата й,1- 2 моркова, 2 дафинови листа, 4-5 картофа, 4-5 гъби, 2-3 домата /може и от консерва/,няколко зрънца черен пипер, сол, 1-2 глави лук.

 Месото се нарвзва на по-големи парчета и се запържва в тенжерата. Добавят останалите продукти като зеленчуците са едро зарязани, долива се топла вода, тенжерата се затваря и след завирането се оставя още 25-30 минути на по-слаб огън да ври.
 
 Ястието може да се поднесе със ситно нарязано магданоз и чесън, люта чушка или хрян по желание.
 Ние го предпочитаме с люта чушка.

 Друга подобна рецепта е

        Пилешко варено

Разликата е, че не запържвам пилешкото месо, а го слагам сурово, целината заменям с магданоз и времето след завиранета е 20 минути.
Активен

irena_romeo2002
мушмурок
*
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 193
Варна

Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #6 -: 16.02.2007 11:32:06 »

Елфита, супер си!
Браво на теб. Аз лично много уважавам тенджерата под налягане, защото всичко става бързо и е по- полезна много добри рецепти браво. Дори смятам да ги почна по ред на номерата :wink:
Активен

desitka
спящ на клавиатурата
****
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5974
...за любовта, морето и още нещо...

Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #7 -: 31.07.2007 20:04:23 »

Момичета, моля ви ако някой знае да ми каже колко време се вари прясна царевица в тенджера под налягане? Нямам инфо за царевица в моето упътване. Майка ми казва, че я вари колкото боб, но тя е толкова по-крехка, че ме съмнява....
« Последна редакция: 31.07.2007 23:23:14 от desitka » Активен
Sweety Pie
наш човек
**
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 965

Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #8 -: 31.07.2007 20:32:03 »

Деситка, в упътването към моята пише 3 минути. Сигурно ще стане, защото аз преди малко варих царевица в нормална тенджера 9 мин. и беше идеална, а под налягане е доста по-бързо.
Активен


desitka
спящ на клавиатурата
****
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5974
...за любовта, морето и още нещо...

Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #9 -: 31.07.2007 22:58:43 »

Три минути  :crazyeye: Леле, аз моята я варя вече тридесет...Сега изключих котлона и като падне налягането ще видя аккви съм ги свършила...дано не е станала на царевично пюре  :rolleye:

П.С. Царевичката ми е ОК при 30 мин. варене под налягане и още 10 мин. на изключен котлон. Даже може да "поеме" според мен още 5-10 мин.
« Последна редакция: 31.07.2007 23:22:50 от desitka » Активен
Sweety Pie
наш човек
**
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 965

Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #10 -: 01.08.2007 09:30:19 »

Леле, Деситка, изивнявай ако съм те подвела.  :cvete:Но се чудя и не мога да измисля причина защо отнема толкова време. Аз ако оставя царевицата 30 мин. на нищо няма да прилича. Може би са различни сортове?! :new78:
Активен


Pepi
Вещица
спящ на клавиатурата
*
Репутация 2
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5320

WWW
Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #11 -: 01.08.2007 14:06:06 »

Сортовете царевица са различни. В България си я варя по 35-40 мин в тенжера под налягане, а в обикновена 1,30 - 2 часа в заисимост от количеството.
 Тукашните сортове се сваряват по-бързо, а може би тези кочани, които вече са обелени и вакумирани са претърпели някаква обработка. Стават много бързо. Купувала съм необелени,макар че стават по-бавно от другите, пак се сваряват по-бързо от българските. Винаги са били готови за не повече от 30 минути.
 Как само го обясних. Дано сте ме разбрали.
 
Активен

mea
новодошъл
*
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Публикации: 10

пържоли в тенджера под налягане
« Отговор #12 -: 31.01.2009 16:34:58 »

Здравейте пак ! 
Днес мисля да готвя пържоли в тенджерата под налягане. Искам да помоля, ако някой знае нещо по-различно от моята рецепта, която ще изпиша по-долу да помага, за да е по-вкусно ястието ! 
Ето аз как ги правя: Слагам пържолите най-долу в тенджерата, режа кромид лук на филийки и ги слагам върху пържолите и най-отгоре слагам картофките, пържолите са осолени с черен пипер, а картофките с пикантина за ястия и месо. Сипвам чаша бира, олио и вода и затварям за около 45 мин да поври !
Ами това е , ако някой знае нещо друго, моля да пише !
Активен
ina_z
наш човек
**
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1485

Отн.: пържоли в тенджера под налягане
« Отговор #13 -: 31.01.2009 17:07:46 »

Аз правя така - ред паржоли, ред кисели краставички, ред гъби, ред моркови, после повтарям. Заливам с вода и червено вино.Естествено паржолите са овкусени с подправки. После ги вадя, а в останалия сос добавям брашно за да се сгъсти и заливам в чиниите.
Активен
simeon128
новодошъл
*
Репутация 0
Неактивен Неактивен
Публикации: 6

WWW
Отн.: Рецепти за тенджера под налягане
« Отговор #14 -: 13.09.2013 09:34:33 »

Някой от рецептите съпругата ми ги приготвя и наистина са много вкусни. Има и дпруги които изглеждат привлекателно. Ще и го предложа този списък.  :wink:
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
 
Отиди на: