Моля влез или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Име, парола и продължителност на сесията
520116 Мнения в 10438 Теми от 17555 Потребители
Последен потребител: one and only
* Начална Страница Помощ Търси Календар Чат Реклама RSS Вход Регистрация
Svatbata.org  |  За всеки по нещо  |  Кулинарни изкушения (Модератор: Pepi)  |  Тема: Марината *К* 0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпрати тема Печат
Автор Тема: Марината *К*  (Прочетена 46455 пъти)
Pepi
Вещица
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 5308



WWW
« -: 16.02.2007 13:06:09 »

Всяко месце, предварително изкиснато в някаква марината става по-вкусно и по-сочно при кулинарната обработка. Какви маринати  за различните видове меса използвате?Съобръзявате ли се как ще го сготвите - пържено, задушено, на скара или във фурната?Или имате една универсална? Споделете тук своя опит.
« Последна редакция: 17.02.2007 13:27:46 от MЕЙЧЕ » Записан

MЕЙЧЕ
Finally Found Myself
Главна Вещица
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 4993
От: Nowhere and Anywhere



« Отговори #1 -: 16.02.2007 13:40:21 »

Тази тема ще я следя с интерес :y33:

Основсно правя две маринати. Едната я ползвам само за пилешко месо: кисело мляко, бяло вино, 3-4 смачкани скилиди чесън и Унисос, (може да се добави и малко къри).
Втората я ползвам, както за пилешко, така и за свинско и телешко: лимонов сок, бяло вино, черен пипер, универсална подправка.
По възможност оставям месото да престой в маринатата една нощ, така има време да поеме от аромата на съставките и става по-крехко.

Наското правих свинско, като в маринатата намалих малко количествотот на виното и добавих ракия :y06: Не знам въобразявам ли си, но месото като че ли стана по-крехко отколкото, когато е само с вино :smile:.
Записан

We Cannot Become What We Need To be Remaining What We are!                              http://meicheiscooking.blogspot.com/
Галя
наш човек
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 1632
От: при любимите ми хора...


на мама златото.....


« Отговори #2 -: 16.02.2007 13:56:31 »

ей от голяма полза ще е темичката,дано повечко идеи има...

а аз правя следните маринати:

за ПИЛЕШКО..бяло вино,подправки,сосев сос може,кисело мляко,лимонов сок;пробвала съм и с бира вместо виното и стана даже по-ароматно
за СВИНСКО...червено вино,подправки

под подправки казвам:сол,черен пипер,чесън /или ситно нарязън или на гранули/, сух или пресен магданоз...
ако се сетя ги накисвам от предната нощт,което е доста рядко...но и няколко часа само да поседят пак поемат ароматите..
 :y36: :y36: :y36:

Записан

Pepi
Вещица
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 5308



WWW
« Отговори #3 -: 16.02.2007 20:54:25 »

Aз имам една универсална марината. Подходяща е за свякакво месо и риба. Понякога решавям да й изневеря и малко се разочаровам, то и затова пуснах тази тема.

 Накисвам месото в  прясно мляко и соев сос поне за една нощ, но става и за 2-3 часа.Подправките ги слагам след като го извадя от маринатата в зависимост от вида му. Винаги става мног крехко и сочно. Ако го пътжа преди термичната обработка попивам с кухненска хартия излишната течност за да не пръска.

 Днес накиснах риба в бяло вино и соев сос с подправки, но не е същото като с млякото.
Записан

Kali_jj
Вещица без метла
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 4086


Луда до побъркване


WWW
« Отговори #4 -: 20.03.2007 07:15:23 »

няколко скилидки чесън, една глава лук - малка, 3 сл горчица, 1 сл чили сос, 2-3 сл кетчуп или лютеница(не лютиви), малко сол и чубрица или универсална подправка. всичко се смила с пасатор и с получената паста се намазват мръвчиците. престояват 15 мин и се хвърлят на скарата.

по желание може да добавите и чаша бяло, червено вино или бира в зависимост от месото.
Записан

*Лина*
плямпало, ама се трае
***
Неактивен Неактивен

Мнения: 3333
От: България


Мама на мъж ;)


« Отговори #5 -: 21.10.2007 13:00:14 »

Ето една рецепта за марината за пилешко месо и от мен!
2 с.л. Маги-унисос(става и със соев сос);
Сока на 1 лимон
1 с.л. мед
1 ч.л. горчица
смлян черен пипер
Месото става много ароматно и вкусно :biddrin:
Записан

Скрежанка
наш човек
**
Неактивен Неактивен

Мнения: 1785


« Отговори #6 -: 31.10.2007 17:37:35 »

За телешко, свинско (много е подходяща за по-жилаво месо):
3 части соев сос
1 част оцет
1 част олио
един лук нарязан на дребно, червен пипер, черен пипер, чубрица
(конкретното количество зависи от това, коло е месото - маринатата трябва да го покрие)
Слага се в хладилника да преседи поне половин час. Прекрасна е за пържолки на скара.

За свинско месо:
Равни части кока-кола и бира (по-добре да не са студени)
2 с.л. мед
черен пипер или чубрица
един лук нарязан на дребно и смачкан с мъничко сол

Държите в покрит съд поне половин час.

Записан
Биба
наш човек
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 668
От: sofia



« Отговори #7 -: 26.12.2007 13:03:13 »

Ето и моята марината за пилешко месо:


прясно мляко-3/4 ч.ч
зехтин-1/4 ч.ч
чили-сос -2 ч.л
горчица-1  и 1/2 с.л
чесън-1 и 1/2 скилидки
сол и черен пипер-щипка
1/2 глава лук
Престоява около 3 часа в хладилник в покрид съд и от време на време пилешкото се обръща
Записан

Лили.
наш човек
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 686



« Отговори #8 -: 09.02.2008 16:42:22 »

Ето какво направих аз за свинско месо:

червено вино - 250-300 ml
прясно мляко - 150 ml
соев сос - 50 ml
подправки на вкус

Преди да ги сложа да се пекат ръснах подправка за скара и станаха много вкусни
Записан

Venezia
наш човек
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 1172

FOREVER


« Отговори #9 -: 09.07.2008 15:32:46 »

Днес имаме овчарски пай.
Малко тежичко за това време,
но пък ми се прияде :y41:.

Тъй като си говорите за маринати,
ми се прииска да ви споделя една,
която по принцип е за риба със сусам, но предполагам,
че и с пилешко месо ще стане вкусно.
Бяло вино (няколко супени лъжици),
черен пипер, универсална подправка
и повечко джинджифил се смесват.
5-10 минутки са достатъчни на месото в нея :biddrin:.
Записан

DRINK COFFEE
Do Stupid Things Faster with More Energy
bori81
Мисис Svatbata.org 2008 1 място
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 3937
От: Somewhere...



« Отговори #10 -: 09.07.2008 16:22:45 »

zlatomira__, не знам каква беше... :new78: купихме ги готови, маринирани, от месарницата...

А моята любима марина за пиле е:
1 кафяна чашка хубав зехтин
сол, пипер, малко захар, лимонов сок - на вкус
чесън
Мащерка или градинска чубрица (ако са пресни още по-добре!)

Оставяш да престои 1-2 часа и после пържиш в тефлонов или чугунен тиган, без мазнина  :y33:
Записан
cvety_s
спящ на клавиатурата
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 6134
От: София


Пълно щастие ...


« Отговори #11 -: 22.07.2008 12:28:46 »

Марината за месо

соев сос, сол, олио, малко ябълков оцет, черен пипер, кориандър, босилек. Слага се месото в маринатата и престоява 1 нощ в хладилник.

За свинско месо

вино, олио, чубрица, кромид лук, чесън, сол, дафинов лист.Начуканите пържолки, шишчета или ребърца е добре да прстоят поне 4-5 часа в маринатата и стават много вкусни както и да се приготвят после.

За  пилешко месо

бяло вино, олио(зехтин), лимон, мащерка, чесън и черен пипер(или готова подправка за пиле), мед и лимон. Месото става изключително крехко.

Може да се експериментира с мляко или готварска сметана.




Записан



Страници: [1] Нагоре Изпрати тема Печат 
Svatbata.org  |  За всеки по нещо  |  Кулинарни изкушения (Модератор: Pepi)  |  Тема: Марината *К* « назад напред »
Отиди на:  

БГ Фактор | Е-Телевизор | Ка Студио | Фото забавления | Видео сайтове
erogance | Family-bg.com | igrite.com | koteto.com | Autodata.BG | Онлайн флаш игри

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Svatbata.org Powered by SMF 1.1.19 SMF © 2006,2007 Simple Machines
Страницата е генерирана за 0.184 секунди с 22 заявки.