18.09.2014 18:40:44Последен член: Nelito608
Svatbata.org » За всеки по нещо » Кулинарни изкушения »  (Модератор: Pepi)Марината *К*
Страници: [1]   Надолу
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
Автор Тема: Марината *К*  (Прочетена 47688 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pepi
Вещица
спящ на клавиатурата
*

Репутация: 61
Pepi is a rising star!Pepi is a rising star!Pepi is a rising star!Pepi is a rising star!Pepi is a rising star!Pepi is a rising star!
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5325

WWW

Марината *К*

« -: 16.02.2007 15:06:09 »

Всяко месце, предварително изкиснато в някаква марината става по-вкусно и по-сочно при кулинарната обработка. Какви маринати  за различните видове меса използвате?Съобръзявате ли се как ще го сготвите - пържено, задушено, на скара или във фурната?Или имате една универсална? Споделете тук своя опит.
« Последна редакция: 17.02.2007 15:27:46 от MЕЙЧЕ » Активен

MЕЙЧЕ
Finally Found Myself
Главна Вещица
спящ на клавиатурата
*****

Репутация: 57
MЕЙЧЕ is on the verge of being accepted.MЕЙЧЕ is on the verge of being accepted.MЕЙЧЕ is on the verge of being accepted.MЕЙЧЕ is on the verge of being accepted.MЕЙЧЕ is on the verge of being accepted.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 4994

Отн.: Марината
« Отговор #1 -: 16.02.2007 15:40:21 »

Тази тема ще я следя с интерес :y33:

Основсно правя две маринати. Едната я ползвам само за пилешко месо: кисело мляко, бяло вино, 3-4 смачкани скилиди чесън и Унисос, (може да се добави и малко къри).
Втората я ползвам, както за пилешко, така и за свинско и телешко: лимонов сок, бяло вино, черен пипер, универсална подправка.
По възможност оставям месото да престой в маринатата една нощ, така има време да поеме от аромата на съставките и става по-крехко.

Наското правих свинско, като в маринатата намалих малко количествотот на виното и добавих ракия :y06: Не знам въобразявам ли си, но месото като че ли стана по-крехко отколкото, когато е само с вино :smile:.
Активен

We Cannot Become What We Need To be Remaining What We are!                              http://meicheiscooking.blogspot.com/
Галя
наш човек
**

Репутация: 17
Галя has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1632
на мама златото.....

Отн.: Марината
« Отговор #2 -: 16.02.2007 15:56:31 »

ей от голяма полза ще е темичката,дано повечко идеи има...

а аз правя следните маринати:

за ПИЛЕШКО..бяло вино,подправки,сосев сос може,кисело мляко,лимонов сок;пробвала съм и с бира вместо виното и стана даже по-ароматно
за СВИНСКО...червено вино,подправки

под подправки казвам:сол,черен пипер,чесън /или ситно нарязън или на гранули/, сух или пресен магданоз...
ако се сетя ги накисвам от предната нощт,което е доста рядко...но и няколко часа само да поседят пак поемат ароматите..
 :y36: :y36: :y36:

Активен

Pepi
Вещица
спящ на клавиатурата
*

Репутация: 61
Pepi is a rising star!Pepi is a rising star!Pepi is a rising star!Pepi is a rising star!Pepi is a rising star!Pepi is a rising star!
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5325

WWW
Отн.: Марината
« Отговор #3 -: 16.02.2007 22:54:25 »

Aз имам една универсална марината. Подходяща е за свякакво месо и риба. Понякога решавям да й изневеря и малко се разочаровам, то и затова пуснах тази тема.

 Накисвам месото в  прясно мляко и соев сос поне за една нощ, но става и за 2-3 часа.Подправките ги слагам след като го извадя от маринатата в зависимост от вида му. Винаги става мног крехко и сочно. Ако го пътжа преди термичната обработка попивам с кухненска хартия излишната течност за да не пръска.

 Днес накиснах риба в бяло вино и соев сос с подправки, но не е същото като с млякото.
Активен

Kali_jj
Вещица без метла
плямпало, ама се трае
*****

Репутация: 46
Kali_jj might someday be someone...Kali_jj might someday be someone...Kali_jj might someday be someone...Kali_jj might someday be someone...
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 4086
Луда до побъркване

WWW
Отн.: Марината *К*
« Отговор #4 -: 20.03.2007 09:15:23 »

няколко скилидки чесън, една глава лук - малка, 3 сл горчица, 1 сл чили сос, 2-3 сл кетчуп или лютеница(не лютиви), малко сол и чубрица или универсална подправка. всичко се смила с пасатор и с получената паста се намазват мръвчиците. престояват 15 мин и се хвърлят на скарата.

по желание може да добавите и чаша бяло, червено вино или бира в зависимост от месото.
Активен

*Лина*
плямпало, ама се трае
***

Репутация: 34
*Лина* is working their way up.*Лина* is working their way up.*Лина* is working their way up.
Неактивен Неактивен
Публикации: 3333
Мама на мъж ;)

Отн.: Марината *К*
« Отговор #5 -: 21.10.2007 16:00:14 »

Ето една рецепта за марината за пилешко месо и от мен!
2 с.л. Маги-унисос(става и със соев сос);
Сока на 1 лимон
1 с.л. мед
1 ч.л. горчица
смлян черен пипер
Месото става много ароматно и вкусно :biddrin:
Активен

Скрежанка
наш човек
**

Репутация: 19
Скрежанка has no influence.
Неактивен Неактивен
Публикации: 1785

Отн.: Марината *К*
« Отговор #6 -: 31.10.2007 19:37:35 »

За телешко, свинско (много е подходяща за по-жилаво месо):
3 части соев сос
1 част оцет
1 част олио
един лук нарязан на дребно, червен пипер, черен пипер, чубрица
(конкретното количество зависи от това, коло е месото - маринатата трябва да го покрие)
Слага се в хладилника да преседи поне половин час. Прекрасна е за пържолки на скара.

За свинско месо:
Равни части кока-кола и бира (по-добре да не са студени)
2 с.л. мед
черен пипер или чубрица
един лук нарязан на дребно и смачкан с мъничко сол

Държите в покрит съд поне половин час.

Активен
Биба
наш човек
**

Репутация: 8
Биба has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 668

Отн.: Марината *К*
« Отговор #7 -: 26.12.2007 15:03:13 »

Ето и моята марината за пилешко месо:


прясно мляко-3/4 ч.ч
зехтин-1/4 ч.ч
чили-сос -2 ч.л
горчица-1  и 1/2 с.л
чесън-1 и 1/2 скилидки
сол и черен пипер-щипка
1/2 глава лук
Престоява около 3 часа в хладилник в покрид съд и от време на време пилешкото се обръща
Активен

Лили.
наш човек
**

Репутация: 8
Лили. has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 691

Отн.: Марината *К*
« Отговор #8 -: 09.02.2008 18:42:22 »

Ето какво направих аз за свинско месо:

червено вино - 250-300 ml
прясно мляко - 150 ml
соев сос - 50 ml
подправки на вкус

Преди да ги сложа да се пекат ръснах подправка за скара и станаха много вкусни
Активен

Venezia
наш човек
**

Репутация: 13
Venezia has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1172
FOREVER


Днес имаме овчарски пай.
Малко тежичко за това време,
но пък ми се прияде :y41:.

Тъй като си говорите за маринати,
ми се прииска да ви споделя една,
която по принцип е за риба със сусам, но предполагам,
че и с пилешко месо ще стане вкусно.
Бяло вино (няколко супени лъжици),
черен пипер, универсална подправка
и повечко джинджифил се смесват.
5-10 минутки са достатъчни на месото в нея :biddrin:.
Активен

DRINK COFFEE
Do Stupid Things Faster with More Energy
bori81
Мисис Svatbata.org 2008 1 място
плямпало, ама се трае
*

Репутация: 40
bori81 might someday be someone...bori81 might someday be someone...bori81 might someday be someone...bori81 might someday be someone...
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 3936


zlatomira__, не знам каква беше... :new78: купихме ги готови, маринирани, от месарницата...

А моята любима марина за пиле е:
1 кафяна чашка хубав зехтин
сол, пипер, малко захар, лимонов сок - на вкус
чесън
Мащерка или градинска чубрица (ако са пресни още по-добре!)

Оставяш да престои 1-2 часа и после пържиш в тефлонов или чугунен тиган, без мазнина  :y33:
Активен
cvety_s
спящ на клавиатурата
****

Репутация: 70
cvety_s has a powerful will.cvety_s has a powerful will.cvety_s has a powerful will.cvety_s has a powerful will.cvety_s has a powerful will.cvety_s has a powerful will.cvety_s has a powerful will.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 6132
Пълно щастие ...

Отн.: Марината *К*
« Отговор #11 -: 22.07.2008 15:28:46 »

Марината за месо

соев сос, сол, олио, малко ябълков оцет, черен пипер, кориандър, босилек. Слага се месото в маринатата и престоява 1 нощ в хладилник.

За свинско месо

вино, олио, чубрица, кромид лук, чесън, сол, дафинов лист.Начуканите пържолки, шишчета или ребърца е добре да прстоят поне 4-5 часа в маринатата и стават много вкусни както и да се приготвят после.

За  пилешко месо

бяло вино, олио(зехтин), лимон, мащерка, чесън и черен пипер(или готова подправка за пиле), мед и лимон. Месото става изключително крехко.

Може да се експериментира с мляко или готварска сметана.




Активен



Страници: [1]   Нагоре
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
 
Отиди на: