02.07.2015 11:03:34Последен член: DeSi :*
`
Svatbata.org » За всеки по нещо » Здравна взаимопомощ »  (Модератор: blank)ХОМЕОПАТИЯ
Страници: 1 [2] 3   Надолу
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
Автор Тема: ХОМЕОПАТИЯ  (Прочетена 36912 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
BuBs
наш човек
**

Репутация: 21
BuBs barely matters.BuBs barely matters.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1899
"От всички сериозни неща, бракът е най-смешното!"

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ

« Отговор #15 -: 12.10.2007 16:50:45 »

Момичета бях тръгнала да ви отговарям за това "Що е хомеопатия", но попаднах на една статия по въпроса, в която всичко е обяснено много точно и много добре. Надявам се да не се сърдите :cvete:, че си спестих моите далеч не професионални знания относно това :redface: с които можеше и да ви объркам :conf:, но поне от тук ще разберете със сигурност всичко, ясно и точно :emot2:. Ето я и нея:

Погрешно е да се идентифицира Хомеопатията с билколечението или с други алтернативни методи за лечение. Тя стои на здрава научна основа и използва методи, при които с индивидуално подбрани хомеопатични лекарства се стимулират естествените оздравителни реакции на самия организъм. Хомеопатични лекарства се приготвят по строго определен научен метод и са световно признати за лекарствени средства. Често я наричат “нежната медицина”, защото тя действа изключително меко, без сътресения за организма, по посока на реакцията на самия организъм, а не срещу него и без да нанася вреда по токсичен път или да променя самия организъм.

Хомеопатичната медицина не изисква строга класификация на заболяванията или наличие на определена диагноза. Тя не се интересува от клиничната диагноза, а от реакцията на целия организъм към болестотворния фактор: на емоционално, психическо и физическо ниво. ТЯ ЛЕКУВА НЕ ОТДЕЛНИЯ СИМПТОМ ИЛИ БОЛЕСТ, А ЦЕЛИЯ ОРГАНИЗЪМ, поставен в критични (патологични) условия.

Произхода на думата “Хомеопатия” е гръцки: Homoios – подобен; pathos – страдание и отразява основният й принцип: ПОДОБНОТО СЕ ЛЕКУВА С ПОДОБНО (Similia similibus curantur). Веществото, от което е създадено хомеопатичното лекарство, дадено в по-големи дози на здрав организъм, предизвиква подобни симптоми като на болния човек.

Общо може да се каже, че лечебните методи са два основни вида: хомеопатичен и алопатичен. Алопатичните методи действат противоположно на реакцията на организма срещу болестния фактор, т.е. потискат естествените защитни сили на организма. Хомеопатичните действат обратно – засилват естествените защитни реакции на организма и му помагат да се справи с болестта. Да вземем за пример човек, страдащ от висока температура. Чрез високата температура организмът сам създава такива условия, при които болестотворният агент не може да се развива. Целта на алопатичното лекарство за температура е да я понижи като така създава благоприятни условия за развитие на патогена. Отделно трябва да добавим друго алопатично лекарство, което да убие болестотворния агент (както и някои клетки на самия организъм, с което му вредят). Хомеопатичното лекарство не понижава температурата, а напротив - задържа я по-дълго време като по този начин патогена не може да живее и умира. През това време пациентът е бодър и със запазен апетит, въпреки че е с висока температура. Няма странични отрицателни ефекти, както и вреда за организма.

 

Защо не е заела мястото, което й се полага

Медицината е възникнала в дълбока древност, с нея са се занимавали най-интелигентните и начетени представители на човешкото общество. Предвид материята на медицината (преплитането на живота и смъртта) тя развива и своя философия. Обособяват се много мнения за лечебни методи, които в годините намират поддръжници и стават научни течения.

Първото течение – с представител Хипократ - смятало, че симптомите, чрез които се проявява болестта са резултат на саморегулиращата и защитна функция на организма и те трябва да се подпомогнат: с лечебно гладуване, билки, чист въздух, хигиена.

Второто течение приемало, че симптомите са самата болест, с която трябва да се борим активно като с нашественик и враг.

Голямо значение за доминирането на ограничената материалистична теория в медицината оказва редукционистичния подход на Рене Декарт (френски философ от ХVІІ век). Той твърдял, че хората имат два разграничими компонента – ум и физическо тяло, т.е. материална и духовна част, което донякъде е израз на конфликта между църква и наука. За това разграничаване допринасят откритията на Робърт Кох (немски бактериолог) и Луи Пастьор (френски химик и биолог). Те спомагат за формирането на теорията за специфичния причинител – болестотворен микроорганизъм. Според нея всяка болест се причинява от разпознаваем конкретен причинител – вирус или бактерия. Постепенно пациентът се превръща в “болестна единица”, дори само като болен орган, а не като болен човек. Напоследък е особено силно развита тенденцията лекарят да се превръща в механичен събирач на данни от лабораторията, образното изследване или апаратурата. Загуби се безценния контакт лекар - пациент. Така от пациента отпада необходимостта да поеме отговорност за собственото си здраве. Хората свикнаха с мита, създаден от медицинската индустрия за “магическото хапче”, което ще ги освободи от страданието. Медицината вече се свързва с развитието на фармацевтичната промишленост – могъща сила, подкрепяща алопатичния подход. Здравеопазването започна да се обвързва все повече с икономически и политически интереси, твърде отдалечени от грижата за здравето на хората. Медицината се превърна в индустрия, носеща огромни печалби.

В САЩ през ХІХ век са съществували около 60 Хомеопатични болници, 10 детски Хомеопатични болници, хиляди Хомеопатични и натуропатични медицински колежи, в които са се изучавали хомеопатия, фитотерапия, гладолечение и др. природни методи. Една четвърт от всички практикуващи лекари са прилагали хомеопатия.

В началото на ХХ век огромни икономически фондации (Рокфелер) започнали активна дарителска дейност насочена към медицинските университети. Те искали да създадат медицинска професия, вдъхваща респект, практикувана от висшата класа и с философия, базирана на използването на алопатични лекарства. Същите фондации били монополизирали вече производството и продажбата им. Чрез финансови механизми тези фондации стимулирали развитието на Висши медицински учебни заведения, отговарящи на техните интереси и унищожавали останалите. Така “правото на избор” за начина на лечение на населението било отнето. Наложили се такива терапевтични методи, които не са толкова ефикасни, колкото икономически изгодни (за производителя на алопатични лекарства и медицинска апаратура). Например: за бронхопневмония се изписва 1 антибиотик + няколко витамина + лекарства за температура + лекарства за кашлица. След няколко дена антибиотика се налага да се смени с друг. Според дейността и активната реклама на фармацевтичните фирми се налага едно или друго “модерно” лекарство.

Най-големия недостатък на съвременната медицина е, че продължават да властват остарели теории, които се толерират само защото поддържат материалния модел на икономическите и политически сили, които го подкрепят. В същото време нови и важни открития се погребват умишлено и не им се дава гласност. Пример за такова откритие е биологичната трансмутация, което е свързано с превръщане в тялото на един химичен елемент в друг. Това дава основа за нов начин на мислене и възприемане на тялото и органите.

Активен

... "Ако някоя сграда се срути, има ли значение, че е правена по талантлив чертеж?..."
Шехи
плямпало, ама се трае
***

Репутация: 59
Шехи is on the verge of being accepted.Шехи is on the verge of being accepted.Шехи is on the verge of being accepted.Шехи is on the verge of being accepted.Шехи is on the verge of being accepted.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 2731

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #16 -: 14.10.2007 13:08:56 »

Бубе, благодаря за изчерпателния отговор. :emot2:
Активен

Myriad
мушмурок
*

Репутация: 2
Myriad has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 162

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #17 -: 19.02.2008 12:19:31 »

А кой може да ми препопръча добър хомепат във Варна!?
Активен

За да стигнеш до извора, трябва да вървиш срещу течението!
anikad
мушмурок
*

Репутация: 1
anikad has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 89

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #18 -: 19.02.2008 14:52:29 »

Здравейте момичета,
Аз също съм ЗА хомеопатията, и не само съм се лекувала, но и съм учила две-три години този вид алтернативна медицина - препоръчвам го на всеки.
В България се провеждат такива курсове от 1996 година с преподаватели от английския колеж по класическа хомеопатия, и всъщност от тогава се и практикува този вид лечение.

Активен

BettyV
наш човек
**

Репутация: 29
BettyV barely matters.BettyV barely matters.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1345

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #19 -: 19.02.2008 15:20:43 »

Педиатърката ни е и хомеопат и дано не ни се налага да ни лекува, но знам че първо ще ни препоръча нещо хомеопатично  :emot2: И затова ми допада още повече за лекар на детето ми  :y36:
Активен

Jeri
мушмурок
*

Репутация: 1
Jeri has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 67

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #20 -: 04.04.2008 17:56:27 »

Ето и от мен един сайт в който межете да прочетете за нея - http://homeopathia.hit.bg/
Аз също съм аз лекуването с по нетрадиционни средства.В момента и аз се лекувам с хомеопатия.След като мине известно време ще споделя как вървят нещата.
Активен

Jeri
TEAR
мушмурок
*

Репутация: 1
TEAR has no influence.
Неактивен Неактивен
Публикации: 88

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #21 -: 05.04.2008 12:57:19 »

Аз лично не съм очарована от този вид лечение . Нашата лекарка първо изписва хомепатични лекарства и след това ако се налага стандартни...ами да ви кажа винаги се налага да стигаме до вторите. Малкия тази зима доста боледува и не спираше да кашля-лекарката му изписа хомеопатични лекарства и такъв сироп за кашлица, след една семица нещата изобщо не се промениха и аз му дадох няколко тайлол хот и нормален сироп и нещата се оправиха за нула време и без да стигаме до антибиотици...и така   е цяла зима. При мен беше същото -  хомеопатията изобщо не ми помогна, дори не облекчи нещата.. Та за себе си това мога да кажа, но сигурно при всеки е различно. :new78:
Активен
Милена
плямпало, ама се трае
***

Репутация: 28
Милена barely matters.Милена barely matters.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 2582

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #22 -: 05.04.2008 15:33:12 »

TEAR, моят съвет е: смени си лекаря-хомеопат
Активен


рен
плямпало, ама се трае
***

Репутация: 38
рен is working their way up.рен is working their way up.рен is working their way up.
Неактивен Неактивен
Публикации: 3624
Две души с едно сърце и още едно малко.....

WWW
Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #23 -: 18.09.2008 15:30:49 »

Момичета да питам....за да отида на хомеопат трябва ли да взимам направление или е направо частно?Моля някой да ми отговори по-спешно.
Активен

татяна_77
плямпало, ама се трае
***

Репутация: 0
татяна_77 hides in shadows.
Неактивен Неактивен
Публикации: 3027
Както и да се въртиш, задникът ти все е отзад.

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #24 -: 18.09.2008 18:38:20 »

Момичета да питам....за да отида на хомеопат трябва ли да взимам направление или е направо частно?Моля някой да ми отговори по-спешно.


Аз от една - две седмици ходя при д-р Казийска. Ако се интересуваш, мога да ти дам адреса на лични. Опитвам се да си излекувам уртикарията, но ме предупреди че лечението ще е  с месеци. Дано поне да има ефект.
Активен
Милена
плямпало, ама се трае
***

Репутация: 28
Милена barely matters.Милена barely matters.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 2582

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #25 -: 19.09.2008 18:24:17 »

Аз доколкото знам има лекари-хомеопати, които си работят към някой здравен център
и за тях е необходимо направление и други, които са на свободна практика
и за тях не е необходимо направление, защото си плащаш като за частен преглед.
Аз вече от година и половина посещавам д-р Костова (гр.София) и съм изключително доволна от нея и лечението и.
Ако те интересува мога да ти дам нейни координати.
Активен


stoyanov
Рекламодател
мушмурок
*****

Репутация: 2
stoyanov has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Мъж
Публикации: 124
"Всяка случайност е скрита форма на необходимост!"

WWW
Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #26 -: 07.10.2008 18:44:22 »

Моят личен лекар е със специалност хомеопатия и беше ми изписал да си слагам под езика по 5 гранулки 30 мин. преди хранене хомеопатични медикаменти и имах добър ефект. Майка ми също е доволна от леченията при него. Има и много хранителни добавки, които също повлияват много добре на различни здравословни оплаквания.
Активен

Красимир Стоянов -  видеооператор и фотограф, гр. Варна, Моят сайт: http://krasimir-stoyanov.com
kokona
плямпало, ама се трае
***

Репутация: 40
kokona might someday be someone...kokona might someday be someone...kokona might someday be someone...kokona might someday be someone...
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 3907

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #27 -: 07.10.2008 20:48:14 »

Аз от 2 години съм само на хомеопатично лечение.Споделих в темата за източна медицина.Моята докторка е от Варна.Тя е Хомеопат.Лекува с иглотерапия,лазертерапия,мануална терапия,ток и хомеопатични лекарства.Не помня точно всички неща за които провежда лечение,но някой от тях мога да кажа.
Дискова херния
Безсъние
Косопад
Мастопатия
Бронхиална астма
Регулира кръвно налягане
Кисти
Възпалени яйчници
Размествания на стави
Шипове
Тикове
Нощно напикаване
Цистит
Колит
Реактивен артрит
Тендовагинит
Възпален карпален нерв
Невралгии
не ги помня всички,това съм запомнила през посещенията.
Ако някой иска инфо,давам на лични и гарантирам за нея с две ръце,че е много добра. :smile:
Активен

stoyanov
Рекламодател
мушмурок
*****

Репутация: 2
stoyanov has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Мъж
Публикации: 124
"Всяка случайност е скрита форма на необходимост!"

WWW
Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #28 -: 18.10.2008 14:49:31 »

Аз от 2 години съм само на хомеопатично лечение.Споделих в темата за източна медицина.Моята докторка е от Варна.Тя е Хомеопат.Лекува с иглотерапия,лазертерапия,мануална терапия,ток и хомеопатични лекарства.Не помня точно всички неща за които провежда лечение,но някой от тях мога да кажа.
Дискова херния
Безсъние
Косопад
Мастопатия
Бронхиална астма
Регулира кръвно налягане
Кисти
Възпалени яйчници
Размествания на стави
Шипове
Тикове
Нощно напикаване
Цистит
Колит
Реактивен артрит
Тендовагинит
Възпален карпален нерв
Невралгии
не ги помня всички,това съм запомнила през посещенията.
Ако някой иска инфо,давам на лични и гарантирам за нея с две ръце,че е много добра. :smile:

Вчера четох една статия в едно здравно списание "По-здрави" с Елена йончева на корицата, че няма смисъл да си правим противогипни ваксини като можем да си правим профилактика с хомеопатични средства и, дори да ни хване настинка или грип има много хомеопатични медикаменти за това. И най-важното без странични ефекти. Аз съм много доволен и винаги прибягвам до хомеопатията при нужда (вече бях споменал в преден пост, че личния ми лекар е хомеопат).
Активен

Красимир Стоянов -  видеооператор и фотограф, гр. Варна, Моят сайт: http://krasimir-stoyanov.com
viktoriya
плямпало, ама се трае
***

Репутация: 22
viktoriya barely matters.viktoriya barely matters.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 2045
Само аз съм АЗ!

Отн.: ХОМЕОПАТИЯ
« Отговор #29 -: 25.02.2010 17:03:53 »

Днес попаднах на следната статия, която мисля, че ще бъде доста полезна за всички, които се интересуват от хомеопатия, пък дори само с бегли познания, като мен:

"ПЕТ ОТ НАЙ- ВАЖНИТЕ ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМА ВСЕКИ ДОМ

Въпреки голямата реклама, интернет и нашата обща култура, все още се затрудняваме какви медикаменти да имаме винаги в дома , за да можем да ги използваме при първа необходимост.

Разбира се, говорим за лекарства, които можем да приемаме без лекарско предписание при появата на някакви симптоми, като - температура, главоболие, сърцебиене, психично напрежение и др.

Моят съвет е винаги да се допитвате до вашия доверен лекар - как и какви медикаменти и при какви обстоятелства трябва да приемате.

Много е важно да знаете КОИ ЛЕКАРСТВА НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТЕ САМИ . Например никога не започвайте сами антибиотици. Това е често срещана грешка. А за деца още повече. АНТИБИОТИКА не е медикамент от спешен порядък. По – добре изчакайте прегледа при лекаря ви и той да прецизира:

------има ли ПОКАЗАНИЕ за антибиотик

------какъв да бъде той.

Много често преглеждам пациенти, които след появата на симптоми – болки в гърлото, температура, кашлица и др. са започнали антибиотик, за да „пресечат” болестта.

Това е груба грешка. Неправилния антибиотик може само да затрудни лекаря, който е поставен пред свършен факт и трябва да реши – дали да продължи същия, или дали, както е най – често да го смени.

Но се получава, че за едно заболяване вече ще изпием два антибиотика - това е най – прекия път към резистентността – не повлияване на следващи инфекции от силни, широкоспектърни антибиотици.

Това е само един пример, КАК НЕ ТРЯБВА САМИ ДА ОПРЕДЕЛЯМЕ МЕДИКАМЕНТА.

Но има ситуации и медикаменти, за които трябва сами да решаваме. Напр. във всеки дом трябва да имаме Парацетамол или Нурофен за болка и температура, Имодиум за остро настъпила диария и др. В този контекс на мисли искам да ви помогна по отношение на нужните хомеопатични препарати, които трябва да носим винаги със себе си , и които бързо ще повлиаят на остро настъпилите симптоми. Ще припомня, че хомеопатичнити медикаменти са създадени на билкова, минерална, животинска основа. Първоначалната субстанция е многократно разредена . Този процес е строго контролиран и се нарича динамизация – при него наред с разреждането многократно се завишава силата в действието на медикамента.

Безспорно предимство на хомеопатичните средства е тяхната безвредност – могат да се дават както и на новородени, така и на бременни. Дозата винаги е една – 5 гранулки се смучат под езика. Колкото са по – остри симптомите , толкова по – често се взимат, да тяхното отшумяване. Много важно условие е – 20 минути преди техния прием да е нямало нищо в устата ви – храна, алкохол, паста за зъби, ментолсъдържащи дъвки и бонбони.

Започвам с медикаментите, които трябва винаги да носите със себе си и ако ги използвате по предназначение – ще почувствате бърз ефект.

АПИС МЕЛИФИКА – медикамент от спешен порядък. Изготвен е на базата на пчелна отрова.

ВСЕКИ КОЙТО РЕАГИРА БУРНО на ухапване от пчела, трябва да го има. Неговият ефект е по- бърз от кортизона. Приема му не изключва съвместяване с други алопатични /нормални/ медикаменти.

При ухапване, започваме приема през половин час по 5 гран. и при подобряване ги разреждаме. Апис се изписва в разреждане 15 или 30.

Той е показан и при:

------всички видове оток от алергичен или възпалителен характер, който може да бъде

---локален - ухапване от насекоми, циреи

---генерализиран – слънчев удар или уртикария.

Характерно за всички отоци е, че са придружени със сърбеж, облекчаващ се от студено. Подобрява състоянието ни ако имаме треска, придружена с липса на жажда.

АКОНИТУМ НАПЕЛУС

Използваме го, когато симптомите са внезапни и брутални:

------температура – висока над 39 градуса и задържаща се. Често тя се е появила след излагане на студ.

------топлинен и слънчев удар

------пристъп на внезапен страх, неспокойствие, мъчително безпокойство.

------рязко повишаване на кръвното налягане. Разбира се, той не е основен медикамент, но помага.

------внезапно появило се сърцебиене.

Приема се през половин час и при подобрение, го разреждаме през 2-3 часа. Използваме разреждане 15 и 30.

АРНИКА МОНТАНА

Когато говорим за този медикамент трябва винаги да правим асоциации с кръвоизливи. Има ли такъв , неговото използване винаги ще ни помогне. Разбира се при голям кръвоизлив винаги е нужна лекарска намеса. И така, Арника можем да използваме при:

------травматизъм и кръвотечение от всякакво естество

------при различни удари, падане, рани

------пред и следоперативно лечение

------последици от раждане при новородени – хематом по главичката /кефалхематом/

------синини и кръвоизливи под кожата.

Използва се разредка 9 е 15, и начина на прием е като предишните медикаменти.

РУС ТОКСИКОДЕНДРОН

Много важен медикамент при:

------всякакви обриви , при които има мехурчета – варицела, херпес – обикновен и зостер и др.

------при навяхвания, болки и скованост по ставите

Особено голям ефект има при дисторзио на стъпалото. Почти всеки е стъпвал на криво . Получава силна болка и подуване. След като отиде на ортопед и му направят снимка – лекарят му препоръчва да го щади крака и да прави компреси. И така – минимум 20 дни. Ако комбинирате този медикамент с Рута гравиоленс и двете в разреждане 9, и ги редувате през два часа, то вие ще почувствате облекчение още на следващия ден. Рус токсикодендрон се препоръчва грипни състояние с умерена тевпература 38 градуса.

И НАКРАЯ ЩЕ СПОМЕНА МОЯ ЛЮБИМ МЕДИКАМЕНТ.

Сигурен съм, че почти всеки може да има нужда от него. Той ще бъде от полза, както на студента, който се притеснява от предстоящия изпит, така и на бременната, която я очаква раждане. Всеки в своя живот има изпитания - било по-големи или по-малки. Очакването им поражда силно напрежение, стрес и безпокойство. Тези симптоми могат да приемат особено силен характер – сърцебиене, безсъние, диария и др. Този медикамент е идеален за явлението - сценична треска. Много пъти ме е „измъквал” от стресови ситуации и най –вече от тревожност от предстоящо събитие.

Кой е той?

..........ЩЕ ВИ ДЪРЖА ОЩЕ МАЛКО В НАПРЕЖЕНИЕ.

Той се приема в разредка 15 или 30. Въобще какво означават числата след медикамента?

Те показват колко пъти /стотици/ е разредена изходната субстанция.

Интересното е, че колкото е по – голямо числото, толкова по- голяма е разредката.

Още по – интересен е факта, че колкото е по – голяма разредката ,но имаме по –голямо съвпадение в показанието за лекарствата, то ефекта е по – бърз и по – голям.

И така, да се върнем на моя любим медикамент. Казва се Gelsemium sempervirens. Започва ме да го приемаме по 5 гран. всяка вечер, една седмица преди събитието. В деня на изпитанието, можем да го приемаме 2-3 пъти."

д-р Марио Янакиев
Активен

Страници: 1 [2] 3   Нагоре
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
 
Отиди на: