Моля влез или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Име, парола и продължителност на сесията
520161 Мнения в 10439 Теми от 17556 Потребители
Последен потребител: Kremi-_-
* Начална Страница Помощ Търси Календар Чат Реклама RSS Вход Регистрация
Svatbata.org  |  За всеки по нещо  |  Кулинарни изкушения (Модератор: Pepi)  |  Тема: питка с мая *К* 0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 Надолу Изпрати тема Печат
Автор Тема: питка с мая *К*  (Прочетена 33606 пъти)
Kali_jj
Вещица без метла
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 4086


Луда до побъркване


WWW
« -: 19.03.2006 12:17:01 »


едно кубче мая
сол
1 чл захар
4 яйца
300 мл лимонада или газирана вода
брашно колкото поеме

маята се разтваря в малко вода или прясно мляко. в дълбок съд се изсипват част от брашното, сол, захар, разтворената мая и лимонадата и се замесва меко тесто. оставя се да втаса на топло.
отново се размесва леко и се разточва на кора дебела около 1 см. може и просто да го раздърпате докато стане с такава дебелина. намазва се с олио или друга мазнина(масло, маргарин....), може да се поръси и с натрошено сирене и се навива на руло. реже се на парчета и се нарежда в тавичка, така че да пбразува нещо като цвете. след това във фурната и .......готово!

ако тавата в която печете е по дълбока, питката става по хубава. лично аз ползвам долната част на тенджера под налягане.

« Последна редакция: 04.12.2006 13:56:38 от Kali_jj » Записан

Pepi
Вещица
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 5308



WWW
« Отговори #1 -: 04.12.2006 13:50:34 »

Това е вкусотийката, която майка ми някога правеше, но нямах рецептата. Страхотна е, особено зимно време... Напомнями за домашните традиции и уюта у дома. В най-скоро време ще я пробвам и аз.
Kali_jj, моля те сложи й снимката и тук, за да знае всеки за какво точно става дума.
Записан

Блонди©
Вещица без метла
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 9929
От: София



« Отговори #2 -: 02.05.2008 15:49:14 »

В неделя ще правя прищъпулник на Алекс и точно тази рецепта търсех. Моята кума преди време я е правила и е много вкусна.Ще я наснимам и аз да ви я покажа след като я направя...

Много благодаря Кали  :y36: :kissi:
Записан

mushumushu
мушмурок
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 89
От: и тук, и там...



« Отговори #3 -: 02.05.2008 20:19:04 »

Браво, аз също я правя но с 3 яйца. На мен ми я каза една баба, тази питка Винаги става. Може и като месеница да се направи и като баница, но се разточва по-тънко и се завива като вита баница.
« Последна редакция: 02.05.2008 20:21:24 от mushumushu » Записан

Блонди©
Вещица без метла
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 9929
От: София



« Отговори #4 -: 04.05.2008 18:55:25 »

Стана ! Оставих я да втасва 4 часа и стана страхотна.

Кали ако беше на близо щях да те разцелувам за тази рецепта.  :kissi: :kissi: :kissi: :kissi:
Записан

Kali_jj
Вещица без метла
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 4086


Луда до побъркване


WWW
« Отговори #5 -: 05.05.2008 07:38:34 »

Радвам се че ви харесва!  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Блонди,  :y36: :y36:

Записан

Марияна Дамянова
Редактор
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 2365
От: гр.Горна Оряховица


Щастието е пълно с мама, тате, братче и сестриче!


« Отговори #6 -: 21.12.2008 17:59:18 »

Моята рецепта за питка с мая е почти същата, но вместо лимонада слагам кофичка кисело мляко.

Питка слънце

Продуктите:
1кг - брашно(пресято поне веднъж)
4бр - яйца(2-та жълтъка се отделят за мазане)
1бурк. - кисело мляко
1кубче - мая
1с.л. - сол
1с.л. - захар


Приготвяне:
Маята със солта и захарта се разтварят с малко вода. Замесва се меко тесто с брашното, колкото поеме(около 1кг), разделя се на 3 части и се оставя да втаса. След като втаса тестото, трите части се раздърпват на кръгове подмазват се с мазнината и се нареждат една върху друга. Разточват се така подредените кръгове, разязват се на 16 триъгълника, които се навиват като кифлички от широката към тясната част и се подреждат в подмазана тавичка. Отново се оставя тестото оформено вече като пита да втаса и се пече в предварително загрята фурна на 70-100 градуса. Малко преди да се доизпече се вади тавата и питата се намазва с жълтъците разбити с малко водичка. Когато питката вече е готова се изважда от фурната поръсва се с вода и се загъва с кърпа за да омекне коричката и.

Последно правих питата на 17.12.2008г за именният ден на Дани. Може да видите на снимката как я бях оформила, в средата направих пиленца.
Записан



Дори
наш човек
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 918
От: Варна, морето, сините вълни ...


Варна


WWW
« Отговори #7 -: 01.06.2009 20:48:37 »

Направих питка слънце на Мариана и ето резултата, стана много вкусна и красива за прощкапулника на дъщеря ми.
Записан



lorraine
плямпало, ама се трае
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 2902
От: Berlin


Мъжка мама и мадама


« Отговори #8 -: 31.10.2009 15:05:27 »

Днес за първи път правих питка, от доста време имах желание, но днес ми дойде музата и резулатът е на лице!
Много съм доволна, че се получи-бързо и лесно! Споделям рецептата

1 кг брашно
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
1 с.л. захар
2 яйца ( 1 жълтък се отделя за намазване )
кубче мая
хладка вода

Замесваме меко тесто, отделяме една малка топка и я поставяме в средата на тавата. Останалата част се разточва и се реже, като торта. Парчетата се навиват на рулца,като кроасани :lol: и се нареждат в тавичката. Загъваме с кърпа и оставяме да втаса. След това намазваме с разбит жълтък и олио. Моята фурна е на газ, не съм я загрявала предварително, пекох питката на 170 градуса около час. Като извадих я намазах с олио!
http://www.facebook.com/photo.php?pid=95640&l=f38cd724bb&id=100000189831128
Записан


Коктейл
плямпало, ама се трае
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 3074
От: Варна


"Не се вземай на сериозно! :-D "


« Отговори #9 -: 27.01.2010 13:00:18 »

Аз защо съм изпуснала тази тема  :new78:
Тази питка я правих за Нова Година.
Точно рецепта не мога да кажа,защото правя погачите на око.

Стандартната рецепта:брашно,топличко прясно мляко+жива мая+захар,яйца,сол,малко оцет,малко олио...

Разделям на три тестото,мажа обилно с чисто масло(най-хубаво става със свинска мас),рся с малко сиреме между трите теста,режа като пица на 16,навивам като кифлички,втасва отново...и така.
Ето я:
Записан

Joyful
плямпало, ама се трае
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 4010
От: София



« Отговори #10 -: 28.01.2010 09:47:02 »

Леле, какви вкуснотии!!!  :emot2: Зяпнах направо... до сега не съм правила пити и погачи, ама покрай вас може да набера смелост и да пробвам.  :new78:
Записан
Cherissa
спящ на клавиатурата
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 6378
От: Варна


гуги на меми


« Отговори #11 -: 28.01.2010 11:41:18 »

Момичета, тъкмо навреме намерих тази темичка, показали сте страхотни питки. Скоро ще правим прощъпулник на Мати и ще се възползвам от рецептите ви  :y36: Досега не съм месила никога  :y41:, но се надявам да се справя. Ще си покажа резултата задължително / дано да е сполучлив   :haha:/
Записан

  
Rou
плямпало, ама се трае
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 2261
От: London - Varna



« Отговори #12 -: 04.02.2010 12:26:12 »

Смятам да се пробвам да направя една питка за 40 дни от раждането на Александър. Може ли някой да ми каже колко време се пече питката? Колко часа да я оставя да втася? Може ли да е по-дълго да речем да я замеся предният ден? Маята тук не е на кубчета, няой знаели грамажа? Много благодаря  :y02: Преди време бях правила питка и стана много хубава, но нямам никакъв спомен точно как я направих.
Записан


Коктейл
плямпало, ама се трае
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 3074
От: Варна


"Не се вземай на сериозно! :-D "


« Отговори #13 -: 04.02.2010 12:39:31 »

Ру,за съжаление няма да мога да ти дам конкретен отговор на въпросите ти,защщото втасването,печенето зависи от много неща-околконата температура,брашното(много си зависи от брашното),от маята...

За печенето специално можеш да използваш стария метод-с клечка за зъби.Бодваш и ако излиза напълно суха-значи е готова.Или пък по краищата на тавата ако е изпечено(ръба на питката де,ако ме разбра)-значи е готова.Ама то си се вижда,мирише си на готов изпечен хляб,почервенява си хубаво...ама ползвай по-добре клечката.

За маята-би трябвало на пакетчето да пише за колко кг брашно е едно пакетче.

Втасването-като нарпавиш тестото може точно в средата да натиснеш с пръста си,да стане дупчица,ама не до долу баш.И когато това "кладенче"/"дупка" се изпълни-значи е готово втасало.Един вид трябва да се надигне това дето си натиснала.
Аз лично не бих ти препоръчала да я месиш предния ден.Ще превтаса ала бала...Може да я изпечеш от предния ден,да я завиеш с памучна кърпа и в плик някакъв.

Ако имаш други питанки-питай.Щом е за Александър-ще помагаме ;)
Записан

InaCh
Мисис Svatbata.org 2007 2 място
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 5298
От: Пърт, Австралия


МОЯТА БЕЗЦЕННА ЗВЕЗДИЧКА!


« Отговори #14 -: 04.02.2010 15:06:40 »

Ру, ако намериш някой Полски магазин на близо, там ще откриеш и мая на кубчета! Грамажът им е различен от българската, т.е. двоен. Едно кубче Бг мая е мисля 43гр. а полската е 80гр. Аз си я разделям на 4 и така я замрзявам.
Aaa, и питката за 40 дни трябвало да е сладка, т.е. по принцип се слага 1ч.л. захар, а за тази може още 1-2 лъжички, така че лекичко да сладни!
Записан

Страници: [1] 2 3 Нагоре Изпрати тема Печат 
Svatbata.org  |  За всеки по нещо  |  Кулинарни изкушения (Модератор: Pepi)  |  Тема: питка с мая *К* « назад напред »
Отиди на:  

БГ Фактор | Е-Телевизор | Ка Студио | Фото забавления | Видео сайтове
erogance | Family-bg.com | igrite.com | koteto.com | Autodata.BG | Онлайн флаш игри

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Svatbata.org Powered by SMF 1.1.19 SMF © 2006,2007 Simple Machines
Страницата е генерирана за 0.087 секунди с 22 заявки.