25.08.2016 09:16:03Последен член: nina90
`
Svatbata.org/forum » За нашия форум » Пожелания и честитки » Празници »  (Модератори: charming, blank)Коледа - традиции, истории,спомени и още много
Страници: [1]   Надолу
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
Автор Тема: Коледа - традиции, истории,спомени и още много  (Прочетена 15687 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
*Angel4e*
наш човек
**

Репутация: 11
*Angel4e* has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1027

Коледа - традиции, истории,спомени и още много

« -: 23.11.2007 14:32:56 »

  темата е за традициите от различните краища на страната, как са празнували бабите ни, истории, спомени , ако искате и рецепти.пускам темичката, за да се постоплим със сладки спомени от детството, да си припомним, този път доста преди Коледа, да сме по-добри, по-състрадателни, да сме повече хора!


ТРАДИЦИИ


 Народът вярва, че от  Игнажден   започва Новата година и коледните празници, защото се вярва, че Богородица започва да се мъчи тогава и ражда чак на Малка Коледа(Бъдни вечер) В Източна България на този ден е първата Коледна вечеря. (моята баба е от Североизточна Б-я и пак спазва традицията на този ден)Трапезата е изцяло постна.
     Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако човекът е добър и сполезът му през годината е бил щастлив, го благославят и го канят на следващата година пак да е сполазник. Извършват се няколко ритуала за плодородие и късмет.Много пъти къщата се спохожда от някои домашни животни. Народът посреща такива полезници с радост и благодарност.
       На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, обезателно когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци. От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст - да бяга всяко зло. Правят толкова колаци, колкото са членовете на семейството
       Църковен празник: Свщмчк. Игнати Богоносец, архиепископ на Антиохийската църква. Наречен е Богоносец, защото той казва, че носи в сърцето си Бог. Въвежда в богослуженито пеенето на два хора. Осъден е на смърт от император Траян заради религиозните си убеждения. Умира мъченически, разкъсан от лъвове.

     Обредна трапеза: ошав, варена царевица, жито, просо, орехи, боб, зеле, лук, чесън, туршия от пипер, пита с мая (без украса), кравайчета, картофи с ориз, булгур.


  Коледните празници започват на 24 декември и продължават до Стефановден.


     За хората Малка Коледа (самият ден)е по-голям празник от следващите, защото тази вечер се е родил Христос(Бъдни вечер - самата вечер). Най-хубав е той за децата. Бъдни Вечер е първата кадена вечер. Най-важна роля при нея играят бъдникът, трапезата с обредните хлябове, и коледните ястия и коледуването.

     Бъдникът - това е дъбово или крушово дърво, отсечено и донесено вкъщи от млад мъж, за да се поддържа с него огъня през ноща. Внасяйки го, мъжът пита: "Славите ли Млада Бога?" Жените отговарят: "Славим, славим! Добре дошел!" Мъжът добавя: "Аз вкъщи и Бог с мене!"  в някои краища Бъдникът се пали още но Игнажден и гори до Малка Коледа.
     В края на дървото има провъртяна дупка, която се пълни със зехтин, восък и тамян. Този край се увива в бяло ленено или конопено платно и бъдникът се изправя до огнището. През това време жените пеят:
       "- Ой ти дръвце, право дръвце,
     де си расло толкоз тънко,
     толкоз тънко,та високо?
     -Аз съм расло тамо горе,
     на планина, на рудина,
     край езеро самовилско.
     Отсече ме вакъл овчар,
     донесе ме да ме сади
     край огнище, край трапеза.
     Аз съм дръвце, златно дръвце,
     златно дръвце плодовито.


      Бъдника се отсича от най-младия мъж в семейството. преди да го отсече, моли за прошка. Бъдникът не трябва да докосва земята, след като е отсечен и до вкъщи се носи на дясно рамо. всички го очакват с голямо нетърпение. вечерта на Бъдни вечер Бъдникът ще гори цялата нощ. според народното поверие, за да е светло на Божиятя мяйка и да е видело на мъртвите предци. според поверието Бъдникът има лечебна и магическа сила. в някои части на страната сутрин го гасят с вино и от недогорелите части правят кръстчета за здраве. пепелта от Бъднека се ползва за лек или се посипва по ниви и ливади за плодородие. на места ги запазват в дома.


            Обредните хлябове   са три вида: същински коледни (боговица, колак, светец, кръсташ, погача), стопански(гумно, колак, кашара, черковник, бъчва, вечерник, божичник, рало) и коледарски(краваи - вит - превит, плетен и прав, параклис и литургия, кукла и благословник). от ранни зори жените се подготвят за празника.Брашното за обредните хлябове се сее през три сита. Замесва се с прясна вода "мълчана вода", донесена от млада булка в бял котел рано сутринта. докато се месят момите пеят обредни песни. същинският обреден хляб - Боговицата е украсена с кръст, символизиращ Бога. вторият е наречен на къщата и стопанството и за украса се изобразяват добитъка, хората, кошарата. третия тип са вити краваи - колачета, които се дават на коледарите. нна този ден момите запазват първия залък от боговицата и я слагат под възглавницата си. поверието гласи, че когото сънуват през тази нощ, за него ще се оженят.        Трапезата на Бъдни вечер - сядането около нея е най-вълнуващият момент от вечерта. тя се подрежда върху слама, отгоре покрита с месали и е продълговата, за разлика от обикновенната кръгла трапеза.вечерята трябва да започне рано, за да узреят рано житата, по време на вечеря никой не трябва да става,за да не стават кокошките; ако това се наложи се ходи наведен, за да са тежки житата.
         трапезата се подрежда около огнището. На нея освен хлябове се поставят и ястията(все постни) - търкан боб, сарми с жито и ориз, пълнени чушки, тиквеник, варена царевица, както и орехи, гръстено семе, кромид и чесън, сол и пипер. Слагат се специално ошав, вино и ракия. Чесънът се ниже на усукан бял - червен конец и го връзват на децата като гривна на ръцете или като гердан на шията. От орехите всеки счупва по един, за да провери ще бъде късметът му.
            Като стане време за вечеря, всички застават прави край нея. Най-старият мъж взема ралника, на който са сложени три въглена и тамян, и прекадява три пъти - трапезата, зимника, кошарата, оборите, хамбарите, кошовете. след молитва стопанинът вдига питата и я разчупва, като първото парче се оставя за Богородица. всеки сам си отчупва парче от питата, по неговата големина се съди за късмета на човека. ако в питата е сложена пара, на когото се падне, той ще има голям късмет. трапезата не се вдига цяля нощ, за да слезе на нея светецът -покровител на дома/Богородица/мъртвите роднини(различно е по различните краища).
          Въглените от ралника, с които са кадили, се слагат в огнището и се наричат: зе жито, за вино и за царевица.  на сутринта се гледа по който  има пепел,там ще е плодородно; който е на въглен, ще е лоша годината.
            Обредна трапеза: Сервират се 7, 9 или 11 постни ястия.

             Символика на Коледната трапеза:
              :arrow: мед- да ви е сладък живота
              :arrow: лук - за да ви е много имотът, кокто са му много люспите
              :arrow: чесън - пази от зле сили
              :arrow: жито - то е най- важната храна за българина и трябва да е на трапезата
              :arrow: добре е да има и тиквени, слънчогледови семки и други ядки
              :arrow: орехи - хубава ли е ядката, късметът и здравето ще са с вас през тази година, гнила ли е - неприятности
              :arrow: плодове
              :arrow: вино
              :arrow: пита - символично жертвопринушение


              В ястията на Коледната трапеза се включват главно храни, които набъбват при варене: жито, боб, леща, ошав, стафиди, сухи пиперки. те са символ на зачатието, плодородието и раждането на новия живот.


           Коледуване - то започва след полунощ. коледарите са избрали своя водач(станеник) още на Игнажден и до Бъдни вечер са разучавали коледарски песни. Участниците в обичая са само мъже, и то главно ергени, годеници и по-рядко - млади, скоро оженени мъже.Пременени, късно на Бъдни вечер те отиват в дома на водача и тръгват оттам с песен. В групата има трохобер(събира краваите), магаре(носи месото и сланината) и коте (мяука, за да предизвести, че идват коледарите).  Коледните песни съставляват цялостен календар - обреден песенен цикъл, свързан със семейния живот и земеделския бит. Във всички песни преминава идеята за стопанско благополучие, всеобщо благоденствие и щастлив живот. Те напомнят лазарските и великденските. Ето част от една коледарска песен:

     "Стани нине, господине!
     Тебе пеем, домакине!
     Добри сме ти гости дошли,
     добри гости, Коледари!
     Орач оре равно поле,
     воловце му два ангела,
     копрал му стрък босилек.
     -Дай ми, Боже, да се роди,
     се пченица, да омесим Богу колак."

         коледарите са очаквани и желани гости. те изпълняват песни за здраве, плодородие, късмет и белекет. стопанете даряват коледарите с колачета, сланина, месо, черпят ги с ракия и вено.  след като са дарени вече, станеникът произнася дълга молитва за здраве, щастие и късмет.  Приберат ли се коледарите, за всички е ясно, че Бъдни вечер е преминала.

          Църковен празник: Според Евангелието, на този ден, Христос се ражда в пещера в град Витлеем.


точно кокто съм описала съм прекарвала всяка Коледа като дете. отивахме на село  исе събирахме всички близки роднини. палихме печката с дърва, тя стопляше цялата стая и я озаряваше малките пламъчета, които се видаха през дупчиците. децата обикновенно стояхме до печката и гледахме огъня в нея, докато баба ни плашеше с истории за напикаване  :lol: (всъщност, това, коета децата правехме е да пречим на големите, но ... :lol:). понякога гледахме как пухкавия сняг затрупва двора и излизахме, за да си оставим стъпчиците и следяхме кога ще се затрупат.  ееееех, бяха от онези Коледи, като по филмите... после месихме питите и участвахме в правенето на животинките, хората и т.н. за украсата. мама, баба и леля цял ден приготвяха ястията. хлапетата, освен, че си играехме, понякога намирахме по някоя оставена чаша с винце ,та празникът ни ставаше още по-весел :haha:
после следваше каденето, чупенето на питата, гадаенето...а печката бумтеше тихичко и навън снегът ни затрупваше стъпчиците. всичко беше тихо, тържествено и радостно. баба успяваше да ни предаде традициите и вярата! Бъдни вичер е свята и аз отраснах с това...това бяха години, които няма да забравя никога!!! тогава бяхме деца и всичко беше добро или лошо, всичко беше лесно и весело. тези вечери бяха святи и това се запечята в душата ми и до ден днешен няма по-свят празник от Бъдни вечер и Коледа!

     
Коледата българите празнуват три дни.
     В миналото, на първия ден след черква, става наддаването на момините краваи на мегдана. Било е въпрос на чест ергенът, който обича дадена девойка, да й откупи кравая от станиника, колкото и пари да му струва.
     Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава че ангел небесен е минал край теб.Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш ще се сбъдне. Децата не трябва да си играят по Коледа с огън, защото ще се напишкват през цялата година. Вечерта не трябва да се броят звезди, защото ще ти излязат брадавици по ръцете.
     След дългите коледни пости подир черква се вкусва от коледната жертва - прасето.
     Вечерта празнуват всички, чието име започва с буквата Р - Радка, Радко, Радостин, Радост, Румен и Румяна.
     Вторият ден е празник за всички, които носят името Христо, Христина и Йосиф.
     Третият ден на Коледа е Стефанов ден. Празнуват го Стефан, Стефанка, Станой, Стоил, Стоян, Станимир. Даруват и къпят именниците, пеят песни, играят вити хора.
 
         
           Български обичай е и изработването на сурвачките  - от дрянова клонка, украсени с нанизи пуканки, сушени сливи, чесън, разноцветна прежда, с тях децата сурвакат възрастните за здраве.
             Коледни писнички:
ПЕСНИ

Jingle Bells


Dashing through the snow, in a one-horse open sleigh,
Over the fields we go, laughing all the way.
Bells on bob-tails ring, making spirits bright,
What fun it is to ride and sing a sleighing song tonight.

Chorus
Jingle bells, jingle bells, jingle all the way!
O what fun it is to ride in a one-horse open sleigh.
Jingle bells, jingle bells, jingle all the way!
O what fun it is to ride in a one-horse open sleigh.

A day or two ago, I thought I'd take a ride
And soon Miss Fanny Bright, was seated by my side;
The horse was lean and lank, misfortune seemed his lot;
He got into a drifted bank and we got upsot

(Chorus)

A day or two ago, the story I must tell
I went out on the snow, and on my back I fell;
A gent was riding by, in a one-horse open sleigh
He laughed as there I sprawling lie but quickly drove away

(Chorus)

Now the ground is white, go it while you're young
Take the girls tonight, and sing this sleighing song;
Just get a bob-tailed bay, two-forty as his speed
Hitch him to an open sleigh and crack! you'll take the lead

(Chorus)

 


We Wish You A Merry Christmas


We wish you a Merry Christmas
We wish you a Merry Christmas
We wish you a Merry Christmas
And a Happy New Year.

We all know that Santa's coming
We all know that Santa's coming
We all know that Santa's coming
And soon will be here.

 

Joy To The World


Joy to the world! The Lord is come:
let earth receive her King!
Let every heart prepare him room
and heaven and nature sing.

Joy to the earth! the Saviour reigns:
let men their songs employ
while fields and floods rocks hills and plains
repeat the sounding joy.

No more let sins and sorrows grow
nor thorns infest the ground:
he comes to make his blessings flow
far as the curse is found.


He rules the earth with truth and grace,
and makes the nations prove
the glories of his righteousnes
and wonders of his love.Нова година


С червените ботушки
потропва Дядо Мраз...
- Дечица-веселушки,
шейната спрях пред вас!

Във коша надзърнете:
Какво ли няма там? –
палячовци, мечета,
маймунки, барабан...

За Елка нося книга,
за Спас акордеон,
А Петльо кукурига:
- Пък аз съм за Антон!

Подаръци ще има
за всички от сърце!
За Новата година
да люшнем ний хорцеБяла зима


Пухкави снежинки
снощи заваляха,
вили и градинки
вече побеляха. /2

Като в одеало,
семенцата малки,
а децата чакат
весели пързалки / 2

На-на, на-на, на-на / 4


Зимна песничка


Над смълчаните полета
пеят медени звънчета.
Писана шейна премина
бялата пъртина.

Зън, зън, зън, зън,
бялата пъртина.

Бягат кончета игриви,
мятат заскрежени гриви,
път из преспите се вие,
в селото се крие.

Зън, зън, зън, зън,
в селото се крие.

Къщички в снега се гушат,
а коминчетата пушат,
сякаш баби са запрели
пухкави къдели.

Зън, зън, зън, зън,
пухкави къдели.

 

Ето зимата настана


Ето зимата настана
сняг вали и все вали.
С нова гиздава премяна
той земята веч покри.
Тра-ла-лаа, ла-ла-ла,
ла-ла-лаа, ла-ла-ла. /3

В огнището ни свети
и пламти голям огън.
Хей шейните си дръпнете,
че пързалка има вън.
Тра-ла-лаа, ла-ла-ла,
ла-ла-лаа, ла-ла-ла. /3

Нека дядо да се грее,
нека си почива той.
Нас пък нека пот облее
в неравен снежен бой.
Тра-ла-лаа, ла-ла-ла,
ла-ла-лаа, ла-ла-ла. /3
Снежинки


Баба Зима пак размята
белия кожух.
Ний се стелим по земята
леки като пух.

Припев:
Над къщички и дворчета,
край светлите прозорчета
летим, летим и се въртим,
децата веселим!

Ставайте, дечица малки,
ставйте от сън!
Чакат ви игри, пързалки.
Тичайте навън!

Припев:...

Баба Зима пак размята
белия кожух.
Ний се стелим по земята
леки като пух. 

Шаро и първият сняг


Тихо се сипе първия сняг
галено щипе бузките пак,
где е на двора стария пън,
Снежко затрупа всичко навън. (2)

Ледникът вдига снежен калпак
сняг е затрупал къщния праг
Шаро тревожно тръска глава
"как е възможно, що е това?". (2)

Шаро е още малко кутре
може ли Шаро да разбере,
колко си глупав Шаро сега,
колко страхливо гледаш снега. (2)
Тиха нощ


Тиха нощ! Свята нощ!
Цела земя
Е в тишина.
Виж! Витлеемската светла звезда
Мъдреци води от чужда страна,
Дето Христос се роди /2

Тиха нощ! Свята нощ!
Песен сега
На похвала
Ангели пеят със радостен глас!
Вест за спасение донасят до нас:
Ето спасител дойде! /2

Тиха нощ! Свята нощ!
Цела земя
Пей с веселба.
Почет на Бога нек’ всеки даде,
Че между нас днес спасител дойде -
Мир на всегда на земли /2
« Последна редакция: 24.11.2007 14:10:41 от *Angel4e* » Активен

Кити кат
плямпало, ама се трае
***

Репутация: 21
Кити кат barely matters.Кити кат barely matters.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 2009
Спаси приятел! http://www.bezdom.info

WWW

Страхотна тема, Цвети.
Да ти призная особено песничките накрая си ги припях и се върнах за малко в детските години...  :y41: :y36:
Активен

Ивчи
спящ на клавиатурата
****

Репутация: 53
Ивчи is on the verge of being accepted.Ивчи is on the verge of being accepted.Ивчи is on the verge of being accepted.Ивчи is on the verge of being accepted.Ивчи is on the verge of being accepted.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 5158
Принцесата на мама!Да ти призная особено песничките накрая си ги припях и се върнах за малко в детските години...  :y41: :y36:
И аз съм така. Докато четях текстовете се опитах да си припомня на всяка една от тях мелодиите. Е само 2-3 песни дето не ги знам, другите с кеф продължавам да си ги тананикам :haha:
Активен


Шехи
плямпало, ама се трае
***

Репутация: 59
Шехи is on the verge of being accepted.Шехи is on the verge of being accepted.Шехи is on the verge of being accepted.Шехи is on the verge of being accepted.Шехи is on the verge of being accepted.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 2731


Ах, че хубава тема!
И за мен коледните и новогодишни празници са най-светлите, най-милите и най-веселите празници от годината.
Но.... традициите за съжаление вече не се спазват /в по-голямата си част/, а точно това е чара на празника. Някога беше по - различно и по-весело. Вече не ни остава време за хубавите неща.....

А ето и някой от любимите ми коледни песнички /някога съм ги пяла в хора на у-щето/. А Вие знаете ли ги? :lol:


Дядо Коледа

Знаете ли кой съм аз -

дядо ви Мраз?...

Тежък лед ми е брадата,

от бял сняг ми е косата.

Ледни дишам ветрове,

страшни трупам снегове.

Дето щипна - почервее,

дето хапна, посинее.

Бягай в къщи и се сгрей,

гледай вънка и се смей!


Елин Пелин
[/i]
КОЛЕДА

Ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чедо.
Кравай скача от полица
ври в котлето кървавица.

Запей, бабо, като лани,
весело на нас да стане:
ой, Коледо, мой, Коледо,
роди ми се боже чедо!


Иван Вазов

« Последна редакция: 27.11.2007 16:01:21 от shexerezada » Активен

*Angel4e*
наш човек
**

Репутация: 11
*Angel4e* has no influence.
Неактивен Неактивен
Пол: Жена
Публикации: 1027


радвам се, че ви харесва темата!  :lol:

Шехи, първата й знам само текста, но втората я обичам и си я пея!

ще се радвам, ако разкажете как сте прекарвали като малки Коледните празници :emot2: може да стане весела темичка :wink:
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпрати темата  |  Изпечатай  
 
Отиди на: