www.svatbata.org
Моля влез или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Име, парола и продължителност на сесията
520116 Мнения в 10438 Теми от 17555 Потребители
Последен потребител: one and only
* Начална Страница Помощ Търси Календар Чат Реклама RSS Вход Регистрация
Svatbata.org  |  За всеки по нещо  |  Кулинарни изкушения (Модератор: Pepi)  |  Тема: Как се готвят скариди??? *К* 0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпрати тема Печат
Автор Тема: Как се готвят скариди??? *К*  (Прочетена 66308 пъти)
Kali_jj
Вещица без метла
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 4086


Луда до побъркване


WWW
« -: 28.07.2008 15:45:49 »

преди известно време Мирослав донесе един кашон скариди. Сега вадим по малко от фризера и си ги правим на пара, НО....... взе да ми омръзва! Кажете някоя друга рецепта или начин на приготвяне. Скаридките не са големи, но не са и от най - дребните.
« Последна редакция: 11.10.2008 08:18:38 от Moonbeam » Записан

InaCh
Мисис Svatbata.org 2007 2 място
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 5298
От: Пърт, Австралия


МОЯТА БЕЗЦЕННА ЗВЕЗДИЧКА!


« Отговори #1 -: 28.07.2008 16:10:40 »

Аз преди бях правила по рецепта на приятеля на майка ми, харесаха ни много!

Тази рецепта е за белени скариди!
Запържват се 2-3 скилидки чесън, нарязан на филийки в зехтин, прибавят скаридите, след като се задушат се налива портокалов сок, малко лют червен пипер и накрая малко коняк или уиски.
Портокаловият сок и алкохолът се добавят след като се изпари водичката от скаридите.
Дано ви харесат!

Иначе можеш да ги слагаш и в салати, както рибата тон!

Ето и една за небелени:
Скаридите се отцеждат и подсушават. Покрива се дъното на тавичка с едра морска сол, нареждат се една до друга скаридите, посоляват се с малко лют червен пипер и върху всяка се капва зехтин; слагат се в загрята фурна, докато станат по-тъмо розови. Поднасят се с тавичката,такаче предварително се избира размера,за да се покрие цялото дъно.

Хайде да ви е сладко!
« Последна редакция: 28.07.2008 16:16:18 от InaCh » Записан

Kali_jj
Вещица без метла
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 4086


Луда до побъркване


WWW
« Отговори #2 -: 28.07.2008 16:14:02 »

А задължително ли първо се варят и после се правят по друг начин? И как да разбера кога са сварени?

извинявам се за тъпите въпроси, но никога не съм приготвяла такива чудесии... и дори не ги обичам!
Записан

InaCh
Мисис Svatbata.org 2007 2 място
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 5298
От: Пърт, Австралия


МОЯТА БЕЗЦЕННА ЗВЕЗДИЧКА!


« Отговори #3 -: 28.07.2008 16:19:42 »

За тези с портокаловия сок и алкохола няма нужда да се варят предварително!
А ако ги слагаш в салата е достатъчно да ги попариш с водичка. Те май си се продават полуготови, но за всеки случай!
Записан

Sweety Pie
наш човек
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 965



« Отговори #4 -: 28.07.2008 19:25:03 »

Ммм, скаридите са едно от любимите неща вкъщи, но всъщност използваме само три-четири рецепти. Винаги обаче купуваме сурови и задължително ги варим - около 3-4 минути, зависи от големината. По-сигурния за мен начин да разбера, че са готови е след като ги пусна във врящата вода да изчакам да порозовеят и да изплуват на повърхността.
А ето и няколко рецепти:
Пържен ориз със скариди
Запържвам лук, когато е леко слатист добавям в тигана сварен ориз, сварени и обелени скариди и подправки - каквито обичаш, аз използвам смес за азиатски пържен ориз. Всичко това се пържи окло 3 минути.

Панирани скариди
Сварените скариди се потапят в смес за паниране (брашно и яйца) и се пържат в силно нагорещено олио до златисто.

Много вкусни са и на скарата, като шишчета.

А това е любимо мое предястие:
В голяма плоска чиния с лъжица се разстила крема сирене Филаделфия. Отгоре се размазват четири супени лъжици коктейлен сос за морски дарове. Поръсва се обилно с нарязани на ситно скариди. Отсрани се прави венче от солени бисквити (аз използвам Риц), с които се загребва и става като хапки.
Ето и рецепта за коктейлния сос, ако нямате готов:
1 чаша кетчуп
1 с.л. хрян
1 с.л.лимонов сок
1 скилидка чесън (пресована)
бял пипер и сол на вкус
Всичко се смесва много добре, поднася се студен
Записан


InaCh
Мисис Svatbata.org 2007 2 място
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 5298
От: Пърт, Австралия


МОЯТА БЕЗЦЕННА ЗВЕЗДИЧКА!


« Отговори #5 -: 28.07.2008 19:27:51 »

Sweety Pie, страхотни рецепти! Аз също ще се възползвам от тях!
Записан

Rali
наш човек
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 1458
От: Madrid



« Отговори #6 -: 29.07.2008 09:23:30 »

Монбийм, може и на тиган-скара да ги направиш, стават много вкусни, но кухнята се размирисва доста, да го имаш предвид.
Записан

Шуш
наш човек
**
Неактивен Неактивен

Мнения: 1603


« Отговори #7 -: 29.07.2008 17:10:06 »

Момичета, тази вечер направих пърженият ориз на Суити - страхотен стана! Облизахме си пръстите. А и много лесно се приготвя (щом лаик като мен се справи)... - благодаря за страхотната рецепта  :cvete:
Записан
Коктейл
плямпало, ама се трае
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 3074
От: Варна


"Не се вземай на сериозно! :-D "


« Отговори #8 -: 30.07.2008 08:05:58 »

Моето момче ги прави много лесно и бързо(съвсем елементарна рецепта),но стават хубави.Просто ги сварява на пара и после във фритюрника ги запържва за много кратко време,просто само да джъзнат.Стават като чипс направо.
Записан

tediata
спящ на клавиатурата
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 5861


http://tediata.blogspot.com/


« Отговори #9 -: 07.05.2009 19:24:33 »

аз пък или задушавам скаридите в масло или ги правя на ризото-сварявам ориза и когато е почти готов добявям скаридите,грах,моркови на кубчета и гъби,малко масло и кубче гъбен бульон-стават много хубави :emot2:
Записан

Коктейл
плямпало, ама се трае
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Мнения: 3074
От: Варна


"Не се вземай на сериозно! :-D "


« Отговори #10 -: 24.08.2010 18:44:02 »

След огромно количество изядени скариди това лято споделям изпитана рецепта,по която ми харесват най-много!

Варя ги както варя раците-слагам бира и вода 1:1(или малко бяло вино),лющян(девисил),копър,сол,и малко олио за да лъснат  :mrgreen: А,забравих-и малко черен пипер. Стават много сочни.  :emot2:
Записан

tanq_sf
новодошъл
*
Неактивен Неактивен

Мнения: 1


WWW
« Отговори #11 -: 15.11.2011 12:42:44 »

Можеш да ги направиш с ориз и подправки, като по китайските :biddrin:
Записан

конвектори, конвектор, конвектори Adax, Adax, Адакс, конвектор Adax
http://xn--b1agjfcpgess.org/
Страници: [1] Нагоре Изпрати тема Печат 
Svatbata.org  |  За всеки по нещо  |  Кулинарни изкушения (Модератор: Pepi)  |  Тема: Как се готвят скариди??? *К* « назад напред »
Отиди на:  

БГ Фактор | Е-Телевизор | Ка Студио | Фото забавления | Видео сайтове
erogance | Family-bg.com | igrite.com | koteto.com | Autodata.BG | Онлайн флаш игри

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Svatbata.org Powered by SMF 1.1.19 SMF © 2006,2007 Simple Machines
Страницата е генерирана за 0.099 секунди с 21 заявки.